Няколко причини да похапваме по-често копър

103
Няколко причини да похапваме по-често копър

Помага при безсъница, главоболие, проблеми с кръвното и др.

Копърът е общодостъпен продукт, който присъства в редица традиционни български ястия. Крехък на вид, той крие зад непретенциозния си облик много ползи за здравето ни. Ето няколко причини да го слагате редовно в гозбите си:

1. Копърът е наситен с органични киселини, аскорбинова, фолиева и никотинова киселина.

2. В него се съдържат немалко като количество каротин и рибофлавин, етерични масла и целулоза.

3. Копърът съдържа пектин, флавоноиди, хлорофил, витамини С, В1, В2, В5, В9, РР и минерали калий, фосфор и желязо.



4. Той обладава свойства да се бори със заболявания като цистита. Въздейства благоприятно при заболявания на бъбреците. Притежава жлъчегонен и диуретичен ефект. Засилва секрецията на млечните жлези.

Солен кекс с копър



5. Копърът е способен за кратко време да ни избави от безсъница и главоболие.

6. Характерна особеност на копъра е, че е способен да понижи кръвното налягане, да успокои нервната система и да отпуска мускулите.



Добави коментар