Няколко идеи за вкусен огретен

259
Няколко идеи за вкусен огретен

Топло ястие с апетитна коричка

Огретенът е френски специалитет. Самото му име означава хрупкава коричка. Обикновено рецептите за огретен са много ароматни и лесни за приготвяне - подходящи за една бърза вечеря вкъщи. Пробвайте следващите три.

Огретен с моркови
Продукти:
3 ч.ч. моркови, 4 с.л. масло, 3 с.л. брашно, 1 1/5 ч.ч. прясно мляко, 200 гр кашкавал, хлебни трохи
Начин на приготвяне: Сотирайте нарязаните на тънки ленти моркови в 1 с.л. масло на ниска температура за около 5-10 минути. Направете бешамел, като запържите до златисто брашното в три супени лъжици масло. Котлонът трябва да е на ниска температура. При постоянно бъркане прибавете млякото и гответе, докато се сгъсти. Прибавете и настъграния кашкавал към соса и гответе, докато се разтопи напълно и получите хомогенна смес. Не забравяйте да бъркате. Прибавете готовите моркови и разбъркайте. Поставете сместта в намазнена тавичка и поръсете с хлебни трохи и малки парченца масло. Печете на 180 градуса за 15-20 минути или до получаване на златисто-кафява коричка.



Огретен от круши и картофи
Продукти:
6 картофа, 2 круши, 1 с.л. масло, 350 гр кашкавал, 1 1/5 ч.ч. готварска сметана, половин ч.л. лют пипер, 2 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 180 градуса. Нарежете картофите и крушите на съвсем тънки резени. Намаслете дъното и страните на съда за печене. Наредете един ред от картофите на дъното на съда за печене. След това наредете ред от куршите. Поръсете с 1/4 от кашкавала, сметаната, лютия и черния пипер. Повторете три пъти в същата последователност. Най-отгоре трябва да завършите със слой от кашкавал, сметана и пипер. Увийте в алуминиево фолио и печете 30-40 минути. Махнете фолиото и печете за още 10-20 минути, докато получите златисто-кафява каричка.

Огретен с грах
Продукти:
3 с.л. масло, 1 ч.ч. пресен лук, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. бланширан грах, половин ч.ч. галета, 150 гр кашкавал, сол, бял пипер, черен пипер, червен пипер, чесън на прах, лук на прах, лют пипер, риган, мащерка
Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса. Намазнете подходящ съд с 1 с.л. масло. В голям тиган на средна температура разтопете останалите 2 с.л. масло. Прибавете лука, овкусете със сол и бял пипер и сотирайте за 2 минути. Прибавете брашното и продължете да готвите още 1 минута, като бъркате непрестанно. Прибавете млякото, намалете огъня и оставете да къкри за около 4 до 6 минути, докато се посгъсти. Прибавете грахта и разбъркайте добре. Изсипете в приготвената тавичка. Овкусете галетата със смест от всички подправки, като червеният пипер, солта и чесънът на прах трябва да са в количество, двойно на останалите. Поръсете галетата върху грахта. Отгоре поръсете и настъргания кашкавал. Поставете във фурната и печете до златисто-кафяво около 10-15 минути.



Коментари

Коментар: 1

този с морковите изглежда ще е вкусотия а и е евтин все пак ще пиша отзиви, като го пробвам


  • 1

Добави коментар