Няколко идеи за киселото зеле

377
Няколко идеи за киселото зеле

Добър източник на витамини

Една от най-традиционните зимнини у нас е киселото зеле. И макар все по-често да си го купуваме от магазина, отколкото да го вадим от бидона, спор няма, че е много вкусно и даже полезно.

Освен че е много нискокалорична храна, след ферментацията си зелето запазва витамините А, В и К. А пък витамин С има почти колкото в лимоните. Киселото зеле съдържа още калций и някои незаменими аминокиселини.

Заради високото съдържание на сол обаче не се препоръчва на хора с проблеми с бъбреците, както и на хипертониците. Не е и от най-подходящите храни за малки деца, както и за хора с раздразнен стомах.

Ако не се вписвате в никоя от тези групи, значи киселото зеле може идеално да замести на трапезата ви така липсващите ни през зимата пресни зеленчуци. Вижте как да го приготвите най-вкусно.



Супа от телешко и зелев сок
Продукти:
200 гр телешки джолан, 1 л зелев сок, 100 гр кисело зеле, 1 глава кромид лук, 30 гр ориз, червен пипер, чубрица, 20 гр масло, 2 с.л. олио, сол
Начин на приготвяне: Почистеният лук и зелето се нарязват на ситно. Месото се обезкостява и се нарязва на дребни парчета. В сгорещеното олио се задушават месото, лукът и зелето. Прибавя се червен пипер и се залива със зелевия сок. След като месото се свари, се добавят оризът и чубрицата и огънят се намалява. Към готовата супа се прибавя разтопеното краве масло.

Боб с кисело зеле
Продукти:
500 гр бял боб, 3 глави лук, 6 с.л. олио, 1/2 кисела зелка, червен пипер
Начин на приготвяне: Бобът се сварява с две глави ситно нарязан лук и 3 с.л. олио. В друг съд се сварява ситно нарязаната зелка. Щом стане готова, се прехвърля при сварения боб. Една глава ситно нарязан лук се запържва в 3 с.л. олио и малко червен пипер. Яденето се залива при запръжката и се разбърква. Ако има нужда, се посолява. Оставя се да ври още десетина минути.



Кюфтета от кисело зеле
Продукти:
500 гр кисело зеле, 100 гр ориз, 1 глава лук, 100 гр брашно, 2 яйца, 1/2 ч.л. черен пипер, олио, 2 с.л. маргарин
Начин на приготвяне: Нарязаното кисело зеле се задушава в маргарина. Оризът се сварява в подсолена вода и се отцежда. Прибавя се към зелето. Слагат се нарязаният лук и черният пипер. Разбърква се добре. Оформят се кюфтета. Топят се първо в брашно, после в яйцата и се пържат в силно сгорещено олио.

Свински гърди с кисело зеле
Продукти:
1 кг свински гърди, 1 кисела зелка, 1 глава кромид лук, 1 с. л. червен пипер, 1 ч. ч. зелев сок
Начин на приготвяне: Лукът се реже на ситно, запържва се в сгорещеното олио около 1 минута и се оттегля от котлона. Поръсва се с червен пипер и се разбърква. Прибавя се нарязаното на тънки ивички зеле, залива се със зелев сок. Тенджерата се връща на котлона и се задушава 2-3 минути. В голям глинен съд се подрежда нарязаното на порции месо със сланината към дъното. Покрива се със задушеното зеле и се похлупва. Пече се при температура 200 градуса около час.



Добави коментар