Няколко идеи за каймата

148
Няколко идеи за каймата

По-различни мусака и кюфтета

Каймата е един от най-често използваните месни продукти на българската маса. Мусака, руло "Стефани" или кюфтета и кебапчета поне един ден от седмицата се готвят в домовете ни. Ако сте любители на каймата, вижте няколко различни рецепти за приготвянето й.

Подлютени кюфтета на фурна
Продукти:
500 гр кайма, 1 глава лук, 2 люти чушки, 1 ч.л. черен пипер, 5 домата, 1/2 връзка магданоз, 1 кафена чашка олио, сол
Начин на приготвяне: Каймата се омесва добре със ситно нарязаните лук, магданоз, люти чушки, черен пипер и сол на вкус. Оставя се да престои 2 часа. От нея се оформят плоски кюфтета с дебелина 1 см. Нареждат се в намазана с мазнина тавичка върху половината от доматите, нарязани на кръгчета. Покриват се с останалите домати и се пекът в умерена фурна.

Италианска мусака
Продукти:
250 гр къси макарони, 3 с.л. олио, 4 с.л. сметана, розмарин, 1 глава лук, 1 печена чушка, 2 скилидки чесън, 600 гр кайма, 6 домата, 1 ч.ч. бяло вино, няколко стръка магданоз, черен пипер, сол, 1 кофичка кисело мляко, 3 яйца, индийско орехче, кашкавал
Начин на приготвяне: Запържват се лукът и чушката, добавят се чесънът и каймата и се пържи. Прибавят се настърганите домати и виното и се оставя да поври. Прибавят се подправките. В тавичка се редят пластове сварени макарони и смес с кайма и сос. Ястието се залива със заливка от яйца, кисело мляко, настърган кашкавал. Пече се в загрята фурна около 25 минути до златист загар.

Кюфтета с цели яйца
Продукти:
500 гр кайма, 1 глава лук, сол, черен пипер, 8 яйца, 2 кисели краставички, брашно за овалване, олио
Начин на приготвяне: Омесете кайма от първите продукти като за обикновени кюфтета. Когато ги оформяте, във всяко вкарайте по малко накълцани на съвсем ситно кисели краставички и 1 цяло яйце. Оваляйте кюфтетата в брашно и ги изпържете във фритюрник или дълбок тиган с много мазнина. Кюфтетата се поднасят разрязани на две с гарнитура по избор.

Руло по татарски
Продукти:
500 гр кайма, 400 гр гъби, 150 гра кашкавал, 10 маслини, половин пакетче масло, 2 картофа, 1 яйце, 1 глава лук, 1 червена чушка, сол, черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне: За да прготвите сместта, трябва да смесите каймата, яйцето, ситно настърганите картофи, 2/3 настърган кашкавал, ситно нарязан магданоз и лук, сол и черен пипер на вкус. В правоъгълна тава постелете оризова хартия и разпределете равномерно сместта. Върху нея поръсете нарязани маслини, ситно накълцани гъби и червена чушка. Завийте внимателно рулото и го поръсете с кашкавал. Сложете го да се пече на предварително загрята на 200 градуса фурна.

Зелева мусака
Продукти:
1 зелка, сол, лимонов сок, 500 гр кайма, 1 глава лук, 100 гр ориз, 3 домата, 2 червени чушки, половин връзка магданоз, чубрица, черен пипер, чесън на прах, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне: Зелето се нарязва на ситно и се намачква със сол и лимонов сок, след което се слага да се задуши с малко мазнина в тенджера под налягане. Задушете леко нарязания на дребно лук с олио и вода, прибавете ориза и задушавайте, докато леко набъбне. Каймата се овкусява с малко чесън на прах, сол и черен пипер. Смелете чушките, 2 от доматите, магданоза. Каймата с подправките се запържва в малко сгорещено олио, като се сипва малко вода. Прибавете каймата към ориза, добавете една част от доматения сос (по-голямата), а третия домат нарежете към зелето. В намазнена тава разстелете зелето, залейте със сместта и объркайте добре. Поръсете с още малко олио и сол и сложете да се пече до готовност в умерена фурна. Готовата мусака се залива с полив от 3 яйца, прясното мляко и 2 лъжици брашно.



Коментари

Коментар: 2
Няколко идеи за каймата

Всички рецепти са по вкуса ми без последната. Идеите са добри.

Коментар: 1

Тия подлутени кюфтета ще ги пробвам много добре звучи


  • 1

Добави коментар