Няколко идеи за динята

123
Няколко идеи за динята

Вкусни рецепти

Вкусната и ароматна диня е една от най-предпочитаните храни за лятото. И неслучайно - съдържанието й на вода е над 92%, което утолява жаждата и разхлажда. А добрата новина за всички, които я обичат, е, че тя е и полезна.

Съдържа големи количества витамин С и А, както и калий, желязо, магнезий и фибри. Освен това в нея няма мазнини и холестерол, а калорийното й съдържание е минимално.

Семките на динята също са полезни - те са богати на мазнини и белтъчини. В Китай те се продават печени и с подправки, в Западна Африка пък се използват за приготвяне на масло и се добавят в ястията.

Кората на динята също може да се яде. В Китай тя се пържи или вари. Маринована пък е много разпространена в Русия. И понеже у нас не обичаме да хапване нито семките, нито кората на динята, ние ви предлагаме няколко рецепти, в които можете да използвате сърцевината на плода.

Пица от диня
Продукти:
10 парчета диня, 1 ч.ч. горски плодове, 1/2 чаша бял настърган шоколад, 1/2 ч.ч. стафиди, 1/2 ч.ч. орехи, 1 ч.ч. кокосови стърготини
Начин на приготвяне: Нарежете динята на триъгълници, наподобяващи парчета пица, отстранете семките и оставете за около 20 мин. да се изцеди добре. Подредете парчета в подходящ съд под формата на пица. Поръсете ги с останалите продукти.

Сладолед от диня
Продукти:
2 чаши нарязана на кубчета диня, пакетче желатин, 1 с.л.лимонов сок, 1 ч.чаша сметана
Начин на приготвяне: Разбийте динята с пасатор, докато стане на пюре. Смесете желатина с 1/4 чаша от пюрето. Останалото количество сложете на котлона да заври. Отдръпнете от огъня и добавете разтворения желатин и разбъркайте, докато той се разтвори. Добавете лимоновия сок и охладете сместа. Разсипете в стъклени чаши, покрийте ги и поставете във фризера за около 8 часа. Сервирайте гарнирано със сметана.

Сандвичи с диня
Продукти:
12 броя готов блат за торта, плодов пудинг, прясно мляко, 6 парчета диня
Начин на приготвяне: Нарежете блатовете и динята на кръгове със средна големина. Пригответе детския пудинг според посочената рецепта на опаковката му. Намажете първото блатче с пудинга, след което поставете отцедено парче диня. Върху динята се намазва още един пласт пудинг, след което сандвичът се похлупва с кръгче блат. Накрая можете да експериментирате с украсата на сандвича с различни горски плодове.

Шейк от диня и ягоди
Продукти:
300 гр ягоди, 200 гр диня, 4 с. л. сок от ягоди, щипка джинджифил или канела
Начин на приготвяне: Динята се нарязва, отделят се кората и семките. Ягодите се измиват и се почистват от дръжката. Плодовете се пасират заедно със сока от ягода и избраната подправка. Шейкът се охлажда за десетина минути в хладилник и се поднася веднага.



Добави коментар