Няколко идеи с риба

172
Няколко идеи с риба

Идеалната лека храна за горещините

Богата на така нужните на децата омега 3- мастни киселини и с ниско съдържание на мазнини, тоест идеална за диетата на мама - рибата е подходяща храна за горещите дни, тъй като е лека и се усвоява изключително лесно от организма.

Преди да сготвите следващите рецепти, не забравяйте, че рибата е и продукт, който се разваля бързо и изисква специални методи на съхранение. Най-добре я купувайте дълбоко замразена, а прясната риба избягвайте да държите дълго време в хладилника - гответе я веднага.

Салата "Акропол"
Продукти:
200 гр сварени макарони с формата на мидички, 10 розични бланширано броколи, 1 консерва филе от риба тон, 3-4 с.л. царевица от консерва, зехтин, лимонов сок, мащерка, сол
Начин на приготвяне: В голяма купа се изсипват сварените макарони, прибавят се бланшираните броколи, нахвърлят се парченцата риба, добавя се и царевицата. Салатата се залива с топъл дресинг, приготвен от загретия на котлон зехтин, лимонов сок, мащерка и сол.

Рибена чорба
Продукти:
1 морков, 1 глава лук, 1 домат, 2 картофа, 600-700 гр различни видове риба, девесил, магданоз, 1 яйце, 1 с.л.олио, сокът от половин лимон, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват на много ситно. В подходяща тенджера наливаме вода, прибавяме олиото и слагаме нарязаните зеленчуци да се варят. След 15 минути прибавяме рибата, нарязания на дребно девесил, солта и черния пипер. Рибата е сварена, когато започне да изплува отгоре. Тогава внимателно я изваждаме с решетеста лъжица и след като изстине, отделяме внимателно костите, накъсваме я на парченца и я връщаме обратно в тенджерата. Оставяме супата да изстине, а през това време в дълбок съд разбиваме яйцето и лимоновия сок. С черпак започваме да наливаме по малко от супата към яйчената смес, като непрекъснато бъркаме, за да не се пресече. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Задушено рибно филе
Продукти:
1 кг хек, 1 ч.ч. зехтин, 1/2 к.ч. масло, 1 морков, черен пипер на зърна, сол, лимонов сок
Начин на приготвяне: Рибата се подрежда в огнеупорен съд с капак, поръсва се с настъргания морков, черен пипер, лимонов сок и сол, полива се със зехтина, маслото и 1 ч.ч. вода и се поставя да се пече под капак на умерена фурна за около час и половина.

Ризото с риба
Продукти:
300 гр ориз, 1 глава лук, 400 гр филе от бяла риба, 2-3 скилидки чесън, 1/2 ч.ч. грах, 5-6 с.л. олио, 1 ч.л. куркума, 1/2 ч.л. къри, 1 кубче зеленчуков бульон, 2 с.л. масло, 2-3 стръка копър, 2-3 стръка магданоз
Начин на приготвяне: Нарежете на отделни късчета филето от риба, посолето го леко и го сложете да се изпържи в сгорещено олио за кратко. Извадете го и в същата мазнина сложете ситно нарязаните лук, чесън, грах, след което и ориза. Щом оризът стане прозрачен, добавете куркумата, бульона и долейте топла вода. Водата трябва да е общо 1 л, но се добавя на части, след като оризът я поеме. Добавете накрая и рибата, заедно с маслото, поръсете със ситно нарязаните копър и магданоз и отстранете от котлона.

Сандвичи с рибен пастет
Продукти:
100 гр пушено рибно филе, 100 филе от риба тон от консерва, 1 авокадо, 2-3 с.л. масло, 1 с.л. горчица, 10 зелени маслини, 1/2 ч.л. захар, 1 ч.л. лимонов сок, черен пипер, ръжен хляб
Начин на приготвяне: Авокадото се почиства и вътрешността се изважда. Рибното филе се обезсолява, а консервата се отцежда. Смесват се продуктите и подправките. Всичко се разбива с пасатор до получаването на еднородна смес. Рибният пастет се поднася върху филийки ръжен хляб.



Добави коментар