Новогодишни рецепти

118
Новогодишни рецепти

Обичате ли солена палачинкова торта?

В детството ми вечерта на 31 декември беше времето за лакомства. На този ден майка ми приготвяше определени ястия, които не правеше през годината. Точно заради това ги чакахме с нетърпение през останалите дни.

Сигурна съм, че и други трапези са посрещали Нова година със солена палачинкова торта и баница с късмети. Вижте още няколко рецепти от детството ми.

Солена палачинкова торта
Продукти:
11 готови палачинки, 3 майонези, няколко кисели краставички, 100 гр настърган кашкавал, 150 гр шунка, 3 сварени картофа, 50 гр сирене, бучка масло, 100 гр пушено месо, 4 с.л. лютеница, кетчуп, маслини
Начин на приготвяне: Едната кутия майонеза се смесва с настъргани кисели краставички, втората - с настърган кашкавал, а третата - с нарязана на малки парчета шунка. Картофите и сиренето се намачкват и смесват с маслото. В чиния се поставя една палачинка, която се маже с лютеница и върху нея се слага пушено месо, следват палачинките, намазени с майонезените смеси, като тази посредата трябва да е с картоф и сирене, а последната - отново с лютеница. Готовата торта се украсява с майонеза, кетчуп, кашкавал и кисели краставички. Оставя се в хладилник за 3 часа.



Салата с крема сирене
Продукти:
500 гр крема сирене, 2 домата, 2 червени мариновани чушки, 100 гр сирене, 3 с. л. кисело мляко, 1 с. л. зехтин, черен пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне: Крема сиренето, киселото мляко, черният пипер, солта и зехтинът се разбъркват, след което към тях се прибавят нарязаните на кубчета домати, чушки и сирене.

Свински котлети във фолио
Продукти:
1кг свински котлети, 2 домата, 1 глава кромид лук, 200 гр гъби, червен пипер, черен пипер, горчица, сол
Начин на приготвяне: Котлетите се начукват, намазват се с горчица, поръсват се със сол, червен и черен пипер. Поставят се върху лист фолио. Върху месото се поставя срязан домат, една супена лъжица ситно нарязани гъби, ситно нарязан лук на вкус. Всеки котлет се завива хубаво във фолио и се поставя в загрята фурна. Задушава се 30 минути.



Домашна баклава
Продукти:
1 пакет кори за баница, 125 гр масло, 1 1/2 ч.ч. орехи, 3 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне: Корите разделете на две. Поръсете едната половина кори с 1/3 от разтопеното масло и 1/2 от едро смлените орехи. Навийте на руло. Направете така и с втората половина кори. Рулата нарежете на едри хапки, които поставете обърнати вертикално в намазана тавичка. Отгоре поръсете с останалото 1/3 разтопено масло. Запечете баклавичките в умерена фурна за около 20-25 минути. След като изстинат, в тавичката излейте топъл захарния сироп – от захарта, водата и ванилията. Оставете да изстине.



Добави коментар