Новите 3D храни

22
Новите 3D храни

Принтер, закуската готова ли е?

Можете да направите салата като смесите всички необходими съставки в купа. А можете и да я напечатате с помощта на 3D принтер.
В менюто на всеки ресторант в града можете да намерите раздели салати, предястия, закуски, основни ястия за деня и т.н. Те могат да бъдат най-разнообразни и вкусни, но ястието, измислено и създадено от дизайнера на храни Клое Руцервелд е уникално. Няма спор в това.

Представяме ви образец, който е създаден на базата на напечатан крекер. Той се състои от няколко слоя, съдържащи семена и спори. В продължение на 5 дни в крекера се осъществяват естествени природни явления – семената се развиват, а от спорите израстват гъби. Ароматите и вкусовете се активират и като резултат се получава истинска и пълноценна салата – или пък закуска, защо не.

В зависимост от собствените си предпочитания потребителят на бъдещото може сам да избере какво да съчетае и да „изобрети” своята закуска.

Клое обяснява проекта си така: „Искам да покажа, че технологиите и храната, създадена в лаборатория, не бива да бъдат определяни просто така за „нездравословни” и „неестествени”. Моята рецепта е пример за истинска и здравословна храна.

Създадената закуска понижава разходите за производство на отделните му компоненти, намалява количеството на хранителните отпадъци и коства по-малко разходи откъм транспорт.Добави коментар