Нивата на живак в рибите се увеличават главоломно

120
Нивата на живак в рибите се увеличават главоломно

Климатичните промени и прекомерният риболов повишават нивата на токсичния живак в треската и рибата тон

Климатичните промени и прекомерният риболов повишават нивата на токсичния живак в треската и рибата тон. Това може да доведе до неврологични смущения при деца и бебета, чиито майки са консумирали рибни продукти през бременността, предаде Ройтерс, като се позовава на публикация в сп. "Нейчър", цитирано от БТА.

За приблизително три десетилетия концентрацията на метилживак - органично съединение, способно да причини сериозни поражения върху мозъка и нервната система, се е повишила с 27% при треската и с 23% при рибата тон, обитаващи залива на Мейн в Атлантическия океан, съобщават авторите на изследването от Харвардския университет.

"Метилживакът е особено вреден по време на третото тримесечие от бременността, когато мозъкът се развива най-бързо, както и за малките деца", казва Елси Съндърланд от изследователския екип. На бременните жени отдавна се препоръчва да избягват консумацията на риба-меч и акула заради повишените нива на живак. Треската обаче е сред рибите, които здравните власти на САЩ препоръчват като източник на хранителни вещества и протеини, подпомагащи развитието на децата.

"Проучването ни не цели да накара всеки, запознал се с него, да спре да консумира морски продукти, които по принцип са здравословна и питателна храна. Искахме да покажем на хората, че климатичните промени могат да оказват пряко въздействие върху храната и съответно върху здравето ни", отбелязва Съндърланд. Затоплените морета повишават енергийните нужди на дребните риби, в резултат на което те поглъщат повече плячка, съдържаща метилживак. На свой ред те биват поглъщани от рибата тон и по този начин увеличават съдържанието на органичното съединение в нея.

Прекомерният риболов на дребни риби като херинга и сардина променя храненето и на атлантическата треска, като по този начин я принуждават да поглъща по-едри екземпляри и омари, чиито нива на метилживак са по-високи. По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) глобалната консумация на риба почти се е удвоила от 60-те години на миналия век.

Добави коментар