Нездравословно меню

148
Нездравословно меню

В детските градини в Пловдив

В 70% от детските градини в Пловдивска област децата ядат нездравословни храни. Това установи проверка на Регионалната здравна инспекция. Вместо в менюто да има задължителните риба, млечни продукти, плодове и яйца, на децата се дават повече тестени изделия, мазни храни и полуфабрикати, съобщи Нова телевизия.

Директорите признават, че за да се вместят в бюджетите си, икономисват от продуктите. Порционът на едно дете на ден е 2.30лв. Сумата е недостатъчна и затова често се правят компромиси с качеството на храната.На много места сезонните плодове се заменят с цитрусови. Учудващо е, че от менюто са изключени традиционните за българската кухня леща и бобови храни, констатирали са здравните инспектори.

В правомощията на Здравната инспекция е само да изготви препоръки към детските заведения, но не и да ги задължи какво точно да има в храната.

До края на септември се очаква Здравното министерство най-после да изготви наредба за здравословното хранене, която да обхване децата в различните възрастови групи.Добави коментар