Необичайни деликатеси от диня

53
Необичайни деликатеси от диня

Как да удължите „живота“ на динята и да се насладите на любимия си деликатес през късната есен и дори през зимата?

Сезонът на дините приключва. Как да удължите „живота“ на динята и да се насладите на любимия си деликатес през късната есен и дори през зимата? Ето съветите на биологът и агроном Михаил Воробьов пред радио „Спутник”.

„Купищата дини изчезват в края на септември. Можете, разбира се, да опитате да си купите неузряла диня и да се опитате да я запазите, за да й се насладите, когато сезонът на активна продажба на плода приключи. Но за разлика от пъпешите дините не могат да зреят така – те или изсъхват, или презряват”, каза Воробьов.

„В презрелите дини семената напълно узряват, но месото става отпуснато и безвкусно. За да удължите „живота“ на динята, можете да я замразите или да направите мед от диня. За да направите мед от диня, изцедете сока със сокоизстисквачка или обикновен гевгир, оставете го да заври, отстранете пяната, след което внимателно го бъркайте докато се превърне в сироп. Този гъст сироп с характерния аромат на диня се съхранява като обикновено сладко и е доста вкусен”, съветва агрономът.

Освен това дините могат да се мариноват за зимата, съветва агрономът. Понякога тези динени туршии се появяват на пазара, но можете да ги приготвите и у дома, посочва БГНЕС.

“Динята се нарязва на филийки, заедно с корите и се маринова. Маринатата е често срещана, както при краставиците и доматите: сол, захар, оцет. Вкусът е много необичаен: от една страна разбирате, че ядете диня, и тя трябва да е сладка, но от друга – тя е хрупкава и има солено кисел вкус от маринатата”, каза Воробьов.

Добави коментар