Не на храната от Япония

92
Не на храната от Япония

Франция иска забрана за внос в ЕС

Страни от цял свят се отказаха от вноса на хранителни продукти от Япония заради радиоактивното изтичане от ударената от земетресението ядрена централа.

САЩ и Хонконг вече ограничиха вноса на хранителни продукти от бедстващага страна, а Франция иска ЕС да направи същото, предаде БГНЕС. Русия нареди спиране на вноса на хранителни продукти от четири префектури - Фукушима, Гунма, Ибараки и Точиги близо до пострадалата централа, на 250 км североизточно от Токио.

Австралия забрани вноса на продукция от региона, включително морски водорасли и морска храна, мляко, млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци. Властите обаче съобщиха, че японската храна, която вече е стигнала до магазините, е безопасна, тъй като е била внесена преди земетресението.

Сингапур също прекрати вноса на млечни произведения и на други хранителни продукти от същите четири префектури, а Канада наложи засилен контрол върху вноса от тях.

Филипините забраниха вноса на японски шоколад. "Проблемите с безопасността на хранителните продукти са допълнително измерение на извънредното положение", съобщиха три агенции на ООН в съвместно комюнике, публикувано в Женева, като обещаха "да мобилизират знанията и експертния си опит", за да помогнат на Япония.

Международната агенция за атомна енергия, Световната здравна организация и Организацията по прехрана и земеделие съобщиха, че Япония предприема правилните действия. "Извършват се наблюдение на хранителните продукти, измерване на радиоактивността на храните и резултатите се обявяват публично", съобщават трите организации.Коментари

Коментар: 5
Коментар: 4
1zqjss'"(){}:/1zqjss;9

Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjss'"(){}:/1zqjss;9

Коментар: 1

aide su6itata faliraha


  • 1

Добави коментар