Не на енергийните напитки

52
Не на енергийните напитки

Защо да не ги консумираме?

Милиони хора излагат здравето си на риск, като пият спортни енергийни напитки в офиса, пренебрегвайки препоръките за консумацията им само след интензивна тренировка.

Енергийните напитки съдържат повишени количества захар и до 270 калории на бутилка, както и потенциално вредни количества кофеин. Консумацията им се свързва с риск от припадъци, сърдечносъдови проблеми и поведенчески разстройства.

Според Европейската агенция по безопасност на храните енергийните напитки трябва да се консумират само от активни индивиди, изпълняващи упражнения за издръжливост. "Повишената консумация на енергийни напитки и ситуациите, в които хората прибягват до тях, са тревожни", казва д-р Пол Гейтлиот от университета на Лийдс.

Въпреки тези препоръки, направено във Великобритания проучване показва, че милиони хора пият енергийни напитки в офиса. Една трета от участниците в допитването на Natural Hydration Council, които не тренират активно, споделят, че ги пият за "допълнителна енергия", съобщи bTV.Над 19% от анкетираните прибягват до енергийни напитки, когато се чувстват изморени, а 18% ги използват при махмурлук. Смята се, че във Великобритания всяка година се консумират 160 млн. литра енергийни напитки.

Данните от проучването показват още, че 80% от хората забравят да пият вода преди тренировки, което е най-добрият начин за хидратиране. Около 60% не се замислят за обезводняването след упражнения, а близо 30% от трениращите изобщо не слагат вода в спортните си сакове.

Здравните експерти напомнят, че за леки до умерени тренировки и за всякакъв вид физическа активност под 45 минути, водата е най-доброто средство за хидратиране. Въпреки това тя е в дъното на списъка с приоритетите на спортуващите. За много от тях е по-важно какъв спортен екип носят или какви маратонки обуват.

Около 35% от участниците в допитването споделят, че залагат на енергийните напитки след тренировка за "допълнителен заряд", 21% ги пият, защото смятат, че те хидратират по-добре, а 20 процента ги предпочитат заради вкуса.Добави коментар