Не купувайте фрешове

259
Не купувайте фрешове

Пълни са с бактерии

Богатият на витамин С портокалов сок се смята за една от най-полезните напитки. Испански учени предупреждават, че соковете, които се предлагат в кафенета и ресторанти, могат сериозно да застрашат вашето здраве.

Освен полезните вещества, в тях могат да присъстват и различни болестотворни микроорганизми, като салмонелата. Причината за появата им се дължи на неспазването на хигиената при приготовлението на соковете.

Един от водещите автори на изследването, професорът от университета във Валенсия Исабел Соспедра, е анализирала 90 проби от портокалов сок от различни заведения в Испания. Оказва се, че в 43% от тях се съдържа високо ниво на опасни за здравето бактерии – салмонела, златист стафилокок и др.Тези опасни бактерии попадат в соковете заради недобре почистените сокоистисквачки и чаши. Също така е за предпочитане фрешът да не бъде съхраняван в метални съдове, а в стъклени.

Най-добре е той да бъде изпит веднага след изстискването, за да не се загуби ползата от полезните му свойства, съветва БГНЕС.

Наскоро учените откриха, че ябълковият сок е вреден. Защо, вижте тук. За ползите от соковете пък можете да прочетете тук.Добави коментар