Не купувай газирано

104
Не купувай газирано

Това призова кардиолог

За Коледа нe купувайте газирани безалкохолни напитки. Това призова кардиологът д-р Сотир Марчев в ефира на БНТ във връзка с повишеното пазаруване, което се очаква в следващия месец. „По-добре си купете някоя дрешка, панталон, но не посягайте към безалкохолните”, каза той. Марчев допълни, че в последните години се наблюдава увеличено потребление на газирани напитки.

„От газирано се качва кръвно толкова, колкото и от готварска сол. Чистата сода, дори без захар, е много по-вредна”, обясни той. Марчев коментира и други храни и напитки, сочени за вредни. „Кафето е всъщност плод. Ние нямаме никакви доказателства, че кафето пречи. Но всеки човек е индивидуален”, каза той и добави, че всеки понася кафето различно.

„Трябва човек сутрин да си го пие с удоволствие. Ако не те кефи, не се мъчи”, препоръча той. „Рецептата за всичко е умереността. Това е голямо човешко достойнство, което го притежават малцина хора”, коментира кардиологът. По отношение на алкохола той препоръча: „ Ако пиете много – намалете. Ако не пиете, не започвайте. Ако пиете малко, продължавайте така. Ние не съветваме никой да започва да пие”.

Марчев посочи още, че когато става дума за животински и растителни храни, на хората със здравословни проблеми се препоръчват растителните, но това не означава всички. „Плодовете, които растат около нас, са плод на изкуствена селекция. Те имат много повече захар, отколкото в древността".Добави коментар