Не гответе с олио

198
Не гответе с олио

Отделят токсини, които причиняват рак

Готвенето със слънчогледово, царевично и рапично олио води до отделяне на токсини, които причиняват рак, твърдят експерти от университетите в Оксфорд и Лестър. Въпреки всеобщо приетите съвременни теории за полезното действие на ненаситените мазнини върху човешкия организъм, учените предупреждават, че най-опасни са растителните масла, съобщи британският в. „Телеграф”.

Наред с онкологичните заболявания, отровните химикали могат да причинят и редица други заболявания и проблеми като малформации по време на бременност, възпаления, риск от язва и повишаване на кръвното налягане, алармират специалистите, цитирани от вестник "Новинар".

Затова те препоръчват храната да се пържи в зехтин, кокосово масло, масло или дори свинска мас вместо в богати на полиненаситени мазнини като слънчогледовото олио. Експертите стигнали до революционното заключение след серия от опити със загряване на маслата, които водят до освобождаването на висока концентрация на химикали, наречени алдехиди, свързани с болести като рака, сърдечносъдови заболявания и деменция.

Вижте още: Как да разпознаем истинския зехтин?

Според специалистите една порция с пържени в олио риба и картофи съдържа близо 200 пъти по-токсични алдехиди от безопасния дневен лимит, определен от Световната здравна организация.

За сметка на това зехтинът и маста произвеждат много по-ниски нива на токсичните химикали, като най-полезно се оказва кокосовото масло. Въпреки това учените подчертават, че когато маслата са „напълно чисти и автентични”, те не представляват заплаха за човешкото здраве. Според някои теории вредата идва от това, че растителните масла са богати на омега-6 мастни киселини, които намаляват и заместват в мозъка важните омега-3 мастни кисели.

Именно липсата на омега-3 води до увеличаване на физическите болежки и психически проблеми, като например дислексията. Всъщност омега-3 и омега-6 са важни хранителни елементи, но консумирането им в големи количества и особено под формата на концентрирани олиа и масла крие опасност за здравето на човека.Добави коментар