Не е само fast food

96
Не е само fast food

Американската кухня

Смесицата от култури, раси и религии от различни страни на света идеално характеризира разнообразната американска кухня.

Кухня на много народи

Американската кухня дължи своето разнообразие на индианското и африканското влияние и емигрантите от Европа и Азия. В отделните региони влияние върху оформянето на кулинарната култура са оказали обичаите на живеещите там народи. Допълнително огромната площ на страната оказва влияние върху разнообразието на американската кухня.

Fast food

Несъмнено това, което веднага се свързва с американската кухня, е бързото хранене или т.нар. fast foоd. Следвайки тази мисъл ни идват наум най-известните американски ястия като хот-дог, хамбургер или buffalo wings. Тези ястия днес са известни из целия свят и достъпни почти във всяка страна. Американската кухня се свързва предимно с бързата кухня, много калорична и не винаги здравословна, а стилът на американското хранене, сервиране и консумиране на ястията се свързва с бързото, не много стойностно хранене извън къщи, по време на кратката работна почивка.



Зеленчуци на масата

От друга страна, традиционните супи, сладкиши, храни или салати взимащи под внимание зеленчуци и плодове са също така постоянно вписани в американската култура. Не може да се подмине важната роля на такива зеленчуци като царевицата или тиквата. Царевицата е съставка на много ястия, а също така и отделно ястие. Варените кочани царевица с масло и сол, известите пуканки, или пържени царевични зрънца, corn dog – кренвирш покрит с царевично тесто и пържени в дълбоко олио са известни из целия свят.

Важен зеленчук е също така и тиквата, най-тясно свързвана с празника Halloween. Най-известните американски ястия са супа от тиква и сладкиш от тиква.



Американска традиция

Особено характерни за американската култура са също така и ястия като пълнена пуйка, сладки картофи или боровинков сос за Деня на благодарността, когато цялото семейство се събира на празничната маса. Повод за приятелски срещи, които са неразделен елемент от живота на американците са несъмнено традиционните срещи на чист въздух, като известното барбекю или градински партита. На скара може почти всичко да се направи, като се започне с месо, зеленчуци и се завърши дори с плодове. Американската скара представлява предимно ребърца и пилешки крилца, сервирани с разнообразни сосове.

Много известни са също така салатите - салата Цезар (със салата и сос винегрет), Салата на Шефа (със зеленчуци и сварено яйце), салата Коулслоу (предимно със зеле и моркови) и салата Уолдорф-Астория (с целина, ябълка и орехи).

Предлагаме ви рецепта за традиционната американска Царевична супа, лесна и бърза за приготвяне:

Продукти: 1 консерва царевица, бучка масло, 1 глава лук, 1 литър зеленчуков бульон, 1 лъжица брашно, сол, пипер

Начин на приготвяне: Разтопете маслото на тиган, добавете лука, запържете, добавете царевицата от консервата, а сока излейте в бульона, леко запържете. Разтворете брашното в няколко лъжици вода и го добавете към лука и царевицата. Разбъркайте, а после добавете всичко към бульона и варете около 15 минути. Подправете със сол и пипер на вкус

Супата се сервира топла, може да се декорира със сметана, да се поръси с индийско орехче, или да добавите няколко резенчета целина.



Добави коментар