Не давай сокове на детето

137
Не давай сокове на детето

Подсладените напитки направо съсипват зъбите

Зъбният кариес е едно от най-разпространените съвременни заболявания не само в България, но и по света. От него страдат над 96%от възрастните и до 90% от децата у нас. Според Американската стоматологична асоциация, причинител за появата му е консумацията на храни, съдържащи въглехидрати (особено захар). Слабо известен факт е, че подсладените газирани напитки също са опасни за зъбите и могат да създадат предпоставки за увреждането им.

„Захарта в подсладените газирани напитки е сред основните фактори за образуването и развитието на зъбната плака, която причинява кариес“, коментира д-р Богомил Стоев, специалист по дентална медицина. „Множество клинични изследвания сочат, че честата консумация на тези напитки може да бъде причина за появата на бели петна по предната повърхност на зъбите. Освен това, подсладените газирани напитки в повечето случаи съдържат и оцветители, които променят цвета на зъбите“, допълва д-р Стоев.

Вижте още: Само вода на вечеря за децата

Денталните специалисти съветват да ограничим приема на подсладени газирани напитки, особено при децата и подрастващите. Поради по-слабата минерализация на зъбния емайл при децата, киселинността на тези напитки в комбинация с наличието на захар може да предизвика сериозни увреждания на зъбите. За да имаме хубава усмивка във всяка възраст, специалистите препоръчват редовна профилактика, ежедневна грижа за зъбите, ограничаване на вредните храни и напитки, както и заместването им с по-здравословни алтернативи.

Вредата за зъбите далеч не е единственият риск, който крият подсладените газирани напитки, посочва вестник "24 часа". Те могат да предизвикат киселинност в организма и да повишат риска от язва на стомаха, както и да повлияят върху секрецията на панкреаса и с това да увеличат вероятността за развитие на диабет. Добави коментар