Най-здравословните сандвичи за обяда на детето

704
Най-здравословните сандвичи за обяда на детето

Децата тръгнаха на училище, което означава, че приготвяме и кутии с обяд

Децата тръгнаха на училище, което означава, че приготвяме и кутии с обяд. Сандвичите са най-популярната опция, особено за заетите родители - те са бързи за приготвяне, лесно преносими са и с правилните съставки могат да бъдат много хранителни.

Но как да разберем кой е най-добрият сандвич за нашето дете?

В идеалния случай сандвичът трябва да бъде богат на хранителни вещества и да засити детето достатъчно, но без да натежава на храносмилането. Това означава да включите диетични фибри, както и протеини, които могат да помогнат на децата да се чувстват сити, докато подпомагат ученето и активността им.

Като цяло балансираният обяд включва три макронутриента: протеин, въглехидрати и мазнини. В идеалния случай протеините трябва бъдат постни (като пилешко, пуешко, яйца или риба тон), въглехидратите ще идват от пълнозърнести храни (пълнозърнест хляб или макаронени изделия, кафяв ориз, киноа) или нишестени зеленчуци (картофи) и осигуряват фибри (поне 2-3 грама на порция), а мазнините ще идват от главно ненаситени източници (като авокадо, ядки).


Все пак е важно да включите и зеленчуци в детската диета. Идеалният вариант е един или два зеленчука в сандвич, например маруля и домат. Ако детето не обича месо – сложете сирене, но нека да бъде обезсолено или безсолно (тип моцарела).

А ето и няколко варианта, от които може да почерпите вдъхновение:

Тортила хумус и зеленчуци.

Сандвич със салата от риба тон (риба тон, майонеза)

Питка, пълнена с пилешки гърди и чедър.

Тост с пуйка и жълто сирене.

Филия с фъстъчено масло и мед.

Кесадия с постно месо (яйца), авокадо, домат и кашкавал.

И още нещо – когато правите сандвич на детето, се съобразете най – вече с това, то да харесва тези неща и да не водят до дискомфорт в корема. Все пак основната идея е да има засищаща и питателна храна, която да му помогне да остане жизнено и в тонус през целия ден.Добави коментар