Най-здравословната пица

171
Най-здравословната пица

Съдържа една трета от препоръчваното количество калории, протеини и въглехидрати

Шотландски диетолог обедини усилията си с предприемач за създаването на първата хранително балансирана пица в света. Тя съдържа 30% от всекидневно количество витамини и минерали, от което се нуждае един човек. Освен това съдържа една трета от препоръчваното количество калории, протеини и въглехидрати.

Пицата е създадена от Майк Лийн от университета в Глазгоу и бизнесмена Дони Маклийн. "Ако отидете до супермаркет или ресторант, и купите храна, някой трябва да помисли за хранителните й свойства. Неотдавна изследвахме готови храни, произведени от петте водещи супермаркета в Шотландия - обичайна храна, консумирана в големи количества, и тя е безнадеждно небалансирана. Съдържа толкова сол, колкото трябва да приемате за целия ден или повече.

Съдържа толкова наситени мазнини, колкото трябва да приемате за целия ден или повече. Хранителните вещества, от които се нуждаем всеки ден, липсват от тези храни. Никой не е помислил за това. Поради което аз се обединих с Дони в опит да променим нещата", разказва проф. Лийн от Факултета по човешко хранене към университета в Глазгоу.Маклийн помогнал на проф. Лийн да намери необичайни начини за включване на повече съставки в пицата. "Анализирах пазара и открих, че водораслите са интересен нов продукт, който се използва в занаятчийския хляб. Така че ние го използвахме като начин да намалим равнището на солта. Съдържанието на натрий във водораслите е около 3.5% спрямо 40% в солта. В тях има и йод, витамин В12 и всякакви други неща. И ароматът също е отличен", допълва бизнесменът.

В доматената основа е примесен червен пипер, за да даде на пицата допълнителен витамин С. Освен тези хранителни вещества всяка пица съдържа магнезий, калий, фолиеви киселини и витамин А.

"Според сегашните насоки, вие получавате 20% от хранителните си вещества и калории от закуската, 30% - от обяда, 30% - от вечерята и допълнителни 20% - от междинните хранения", казва Маклийн, създател на веригата "Яж балансирано".

"Ние сме съсредоточени върху пица, която да е обяд или вечеря. Всяка пица ви дава цялостно хранене с всички хранителни вещества в него, равняващи се на 30% от необходимото ви за деня", допълва той.Добави коментар