Най-вкусните балкански ястия

215
Най-вкусните балкански ястия

Около 500 години властване на Османската империя оказва голямо влияние върху балканската храна, която все още може да се види днес

Ето какво ни казаха за Балканите: не можете да избягате от храната. Балканските страни имат дълга история и в много отношения се обединяват в едно царство или територия. Да се каже, че споделят храната, би било подценяване.

Около 500 години властване на Османската империя оказва голямо влияние върху балканската храна, която все още може да се види днес. Това влияние означава, че дори когато преминете от Хърватия към Черна гора или от Босна и Херцеговина до Сърбия, менютата на местните ресторанти изглеждат доста сходни, но определено много вкусни.

Съществуват вариации, а страничните ястия или подправки може леко да се променят, но основните храни на Балканите остават същите. foodpandaподбра тези, които са най-предпочитани и биха ви накарали да се върнете отново.

Ćevapi – малки, продълговати, приготвени от комбинация от говеждо месо, агнешко, свинско или телешко месо, кебапчета. Ключът е добавянето на сода за хляб към месото, което ги оставя светли и ефирни.Хляб - Хлябът е важен компонент на балканската кухня. Сервира се на всяко хранене. Типични са добре овкусените с различни подправки хлябове.

Плескавица- типично сръбско ястие. Това са плоски, кръгли дискове, направени от смес от говеждо, телешко, агнешко или свинско месо (отново, в зависимост от местоположението ви).

Обикновено месо и риба на скара - Балканите обичат скара с месо и риба и обикновено има винаги просто печено месно или рибно ястие във всяко меню, поднесени с ориз или картофи.

Шопска салата - Символ на България, но популярна и в другите балкански страни. Прилича на сръбска салата, но разликата е, че в българската има и сирене.Гирос - най-популярното бързо хранене в Гърция. Това е гръцкият еквивалент на дюнера.

Добави коментар