Най-скъпите ястия

120
Най-скъпите ястия

В света

Приготвянето и насладата от храната е тема, която занимава всички хора по света. Въпреки традиционните рецепти и продукти, има и такива, които са в топ 10 на най-скъпите ястия в света.

Най-скъпата пица с наименованието "Луи ХІІІ", предлагана от младия италиански готвач Ренато Виола, струва 8 300 евро. Тя е направена от моцарела, месо от бивол, три вида хайвер, червен рак и морски рак.



Смята се, че картофът "Ла бонот" е създаден лично от бога на Инките. Той е толкова крехък като структура, че трябва да се събира само ръчно. Цената на килограм е 500 евро.



Може да похапнете най-скъпия омлет в света в ресторанта на нюйоркския хотел Le Parker Meridien. Освен яйцата, в него има месо от рак и хайвер от есетра. Цената е 1000 долара.



Най-скъпият десерт се предлага в нюйоркския ресторант Serendipity 3. Декорацията е от златни листенца, които могат да се ядат. Сервира се в чаша, обкована със злато и диаманти. Консумира се също така със златна лъжичка с диаманти. Това удоволствие струва 25 000 долара. Празната чаша може да си я вземете.



Шоколадът, който може да ви доведе до банкрут, се казва Chocopologie by Knipschildt и се произвежда в САЩ. За парче от 453 гр трябва да отделите сумата от 2 600 долара.



Черният хайвер не е най-скъпият в света, а този, който се казва Almas. Той идва от Иран и е хайвер на белугата албинос. Само сто грама от него, опаковани в златно бурканче, струват 2000 долара.



Естествено, че най-скъпата гъба е белият трюфел. Този деликатес, всъщност, няма твърда цена, защото всяко по-голямо парче се продава на търг. Преди четири години трима хонконгски магнати заедно платиха сумата от 209 000 долара за гъба от 750 гр.



Най-скъпата подправка в света е шафранът. Истинският шафран е от фамилията Crocus sativus. За получаването на килограм шафран от тази фамилия са необходими 225 000 цвята. Цената на килограм е 6 000 долара, пише БГНЕС.



Най-скъпото месо в света е известното японско "мраморно" говеждо. 200 грама филе от това месо в Европа струва 100 долара. Някой парчета, които са изключително крехки, се продават и за 1000 долара.



Шампион сред ядките е макадамията (австралийски орех). Едно време е бил част от основното препитание на австралийските аборигени. Заради трудното разсаждане и отглеждане годишното производство на тази ядка е само 40 тона. Килограм от макадамията в земята производителка струва над 30 долара.



Следвайте ни и във Фейсбук



Коментари

Коментар: 2
asd

500evro za kilogram KARTOFI?????ludi li ste be

Коментар: 1

Кедровите ядки са значително по-скъпи от макадамията.


  • 1

Добави коментар