Най-скъпите сирена

341
Най-скъпите сирена

Защо едно сирене би струвало 2 хиляди долара?

Сиренето може да бъде произведено в много разновидности. Всичко това зависи от вида мляко, от обработката и от начина на съхранение.

Има обаче и някои сирена, които определено се открояват на фона на останалите. Именно те съставляват списъка на най-скъпите сирена в света:

Gorau Glas

Прави се от краве мляко във ферма със същото име във Великобритания. 453 гр (един паунд) се продават за 40 долара.

Beaufort D’ete

Произвежда се във френска планинска област. В Ню Йорк се продава за 50 долара (453 гр).

Bitto

Известно още като Formaggio Italiano, то се прави от козе и краве мляко. Неговото зреене продължава десет години. Може би заради това 453 гр струват 55 долара.

Moose Cheese

Цената му от 500 долара (за 453 гр) навярно се оправдава от неговото съдържание. То се прави от мляко на американски лос, което може да бъде издоено само в периода от май до септември.

Вижте още: 6 неща, които не бива да ядете (и техни здравословни заместители)

Caciocavallo Podolico

Това е едно от най-популярните сирена в Италия. Името му означава „конско сирене“. Не е направено от конско мляко, а се нарича така, защото в миналото е пренасяно с коне. 453 гр от него струват 650 долара.

Магарешко сирене

Едно от най-скъпите сирена в света струва 700 долара за 453 гр. То се прави от магарешко мляко, а животните живеят в защитена местност в Сърбия. Двадесет и пет литра мляко се използват, за да се направи един килограм сирене.

Златно сирене

Това е най-скъпото сирене в света. Към него са добавени ядливи златни люспи. Струва 2064 долара за 453 гр.Добави коментар