Най-скъпите продукти...

232
Най-скъпите продукти...

...с изтекъл срок на годност

Докато едни се вманиачават по екологично чисти храни, други обикалят аукциони в търсене на продукти, отдавна преминали всякакъв допустим срок на годност. Така парче от сватбената торта на Чарлс и Даяна с 30-годишна давност бе оценено на 380 долара.

Това обаче нито е най-скъпата, нито най-старата храна, попаднала в нечия колекция. Profit.bg представя шест продукта, чийто срок на годност е минал преди повече от половин век, повишавайки цената им:

1. Портвайн Scion

Производство: 1855 г.

Цена: 2 042 лириПрез февруари един от най-големите производители на портвайн Taylor, Fladgate & Yeatman предложи на любителите на скъпия алкохол 1 400 бутилки порвайн Scion, отлежавал век и половина.

Според легендата този порвайн бил съхраняван десетилетия от семейство Дуоро в избите на имението и само една бъчва била продадена на Уинстън Чърчил. Експертите смятат, че доброто съхранение прави напитката още по-добра сега, след век и половина.

2. Coca-Cola

Производство:1912 г.

Цена: 99.95 долараКолекционерите се избиват за стари бутилки Coca-Cola, още повече, че напитката в неотворените от тях може да се запази десетилетия. Най- ценени са тези от 1916 г. когато се появява „талията" на бутилката. Именно една от тези бутилки постигна близо стодоларова цена.

3. Бебешка храна Heinz

Производство: 30-те години

Цена: 200 долараМарката, която днес се свързва основно с кетчуп, е произвеждала и консервиран боб, и бебешка, и дори котешка храна. Така в дома на американско семейство останала консерва, приведена през 30-те г. Сега находката се продава в eBay.

4. Кафе Luzianne

Производство: 30-те години

Цена: 150 долараЗа милиони хора утрото започва с чаша кафе, но колко от тях притежават кафе с 80-годишна давност? Впрочем, ако опитате една чаша от него, вкусът ще ви се стори много странен - не защото кафето е развалено, а защото навремето се смесвало с цикория и така се е продавало. На кутията още може обаче да се прочете надписа, че ако не ви хареса - можете да го върнете.

5. Уиски Generations Glenlivet

Производство: 1940

Цена: 13 000 долараБъчвата с това уиски била прибрана в семейната изба на семейство Уркхард - потомствени производители на шотландско уиски през далечната 1940 г. и извадена тържествено, няколко поколения по-късно през 2011 г.

Лимитирана серия от 100 ръчно изработени кристални бутилки с рядката напитка ще бъдат продадени на благотворителен търг в полза на жертвите на земетресението в Япония.

6. Дъвка Topps

Производство: 1946 г.

Цена: 350 долараПоявилата се през 1938 г. марка Topps се прославя с бейзболните картички в пакетчетата си дъвки от 1 цент. Една такава кутийка бе продадена наскоро за 350 долара, и то не заради инфлацията.Коментари

Коментар: 1

айде алкохол да пазиш, ама за какво ти е бебешка храна схизтекъл срок на годност


  • 1

Добави коментар