Най-скъпите плодове

378
Най-скъпите плодове

Днес портокалите и ананасите са напълно достъпни, а най-луксозните витрина са заети от други блага на природата

Макар да са в изобилие в южното полукълбо, екзотичните плодове някога са били рядкост за останалата част на света и се радвали на особена почит и невероятни цени. Ананасите и портокалите били разкош и само богатите можели да си позволят да поставят по някой и друг на своите маси.

Днес портокалите и ананасите са напълно достъпни за вас, а най-луксозните витрина са заети от други блага на природата с непроизносими названия. Перфектно оформените, безупречни плодове са високо ценени, особено в Япония, където често се предлагат като подаръци:

10. Ягоди Senbikiya Queen

83 долара за кутия с 12 ягоди

Луксозен доставчик на плодове в Токио продава тази кутия от 12 перфектно съчетани ягоди Senbikiya Queen за 83 долара. Senbikiya, най-скъпият магазин за плодове в света, може лесно да се сравни с магазин за бижута.

За да има шанс за кутията, плодът трябва да равномерно оцветен и без недостатъци. Отглеждани в парник, ягодите от този сорт се славят като най-сладките в света и въпреки цената от 7 долара на ягода, магазинът продава повече от 50 кутии на ден.

9. Череши Senbikiya

320 долара за килограм

Отново в най-скъпия магазин за плодове в света една череша струва около 4 долара. Тези череши се продават в кутия около половин килограм, която струба 160 долара. Високата цена се обяснява със сложния и трудоемък процес на отглеждане и селектиране.

8. Купуачу

500 долара за килограм

С произход от Южна Америка, купуачу не е обикновен екзотичен плод. Плодът, който прилича на кокосов орех, расте в Амазония и има изключително здрава кора. Обикновено в нея се пробива дупка, през която да се извлече сладката ароматна каша с дъх на ананас.

Купуачу се използва за приготвяне на десерти, кремове и шейкове. Ценен заради многобройните си достойнства за здравето, този плод е почти невъзможно да бъде намерен по пазарите.

7. Monstera Deliciosa.

50 долара за плод

Тя расте в тропическите гори на Централна Америка, в Мексико и Гватемала, и е изключително рядък и странен тропически плод. Ако се консумира небелен, странният продълговат зелен плод е токсичен.

Иначе той има специфичен вкус и аромат, нещо подобно на смес от банан и ананас в плодова салата. Самото растение Monstera Deliciosa от сем. Лилиеви е декоративно, ако се гледа в домашни условия. То ражда плод само в природата, което е една от причините да бъде толкова ценено.

Вижте останалите тук Добави коментар