Най-полезните зеленчуци

192
Най-полезните зеленчуци

Зеленчуците са може би най-здравословните храни, които можем да ядем

Зеленчуците са може би най-здравословните храни, които можем да ядем. Те съдържат важни витамини, минерали, хранителни вещества, които играят важна роля за растежа и функцията на тялото. Затова задължително трябва да ги включваме в хранителния си режим.

Вижте кои са най-полезните зеленчуци:

КарфиолБогат е на витамин С и фолат и се явява естествен източник на фитохимични вещества като и индоли и изотиоцианати. При научни изследвания се оказва, че индолите проявяват свойствата си да подтискат действието на хормоните, подхранващи растежа на туморите на гърдата. Изотиоцианатите също предпазват от развитие на ракови заболявания, като стимулират образуването на защитни ензими.

ЗелеЗелето е богато на фитохимични вещества. За него се смята, че намалява хормоналнозависимите ракови заболявания, а също и злокачествените болести на дебелото черво и ректума. То също е природен източник на витамин С, фолат и каротиноиди.

ДоматиТези зеленчуци са богат източник на бета - каротин, който успешно се противопоставя на рака, както и на имуностимулиращия витамин С. Освен това те съдържат каротиноида ликопен, предотвратяващ уврежданията, причинени от свободните радикали в организма. В тези зеленчуци има кофеинова и ферулова киселина, които стимулират производството на противоракови ензими в организма.

Брюкселско зелеВ него има високо съдържание на витамини и фитохимикали - изотиоцианати, индоли и сулфорафан, които успешно се борят с болестите.

БроколиТе не са просто най-известните зелени зеленчуци, а са и най-здравословните. Броколите са естествен източник на калций, витамините А и С, антиоксиданта бета - каротин, фолат, понижаващ риска от развитие на ракови и сърдечни заболявания, неразтворими влакнини и калий.Добави коментар