Най-полезните цитрусови плодове

135
Най-полезните цитрусови плодове

Сладки, ярко оцветени, цитрусовите плодове носят слънчева светлина в себе си

Сладки, ярко оцветени, цитрусовите плодове носят слънчева светлина в себе си. Но те са не само ароматни и красиви – те са и много полезни.

Този клас плодове включва лимони, лайм, портокали и грейпфрут, както и много други хибриди и сортове. Те растат по цъфтящи дървета и храсти и се характеризират с цветна кожа и бяла сърцевина, която обгръща сочни сегменти. Интересно е, че почти една трета от всички цитрусови плодове се използват за приготвяне на сок, съобщават от foodpanda.

Лимонът и грейпфрутът са отличен източник на витамин С, хранително вещество, което укрепва имунната система и поддържа кожата ви гладка и еластична. Мандарините имат много калий, фосфор, магнезий и мед.Цитрусите включват над 60 разновидности на флавоноиди, каротеноиди и етерични масла, и те са отговорни за много от ползите за здравето. Влакната в цитрусите имат няколко ползи за здравето, включително подобряване на здравето на храносмилателната система и подпомагане на загубата на тегло.

Портокалите са особено богати на разтворими фибри, вид влакно, което помага за понижаване на нивата на холестерола. В сравнение с другите плодове и зеленчуци, цитрусовите плодове са уникални с това, че имат по-високо съотношение на разтворими към неразтворими фибри.

Цитрусовите плодове са с ниско съдържание на калории, което ги прави добър избор за хора, които искат да загубят или запазят теглото си. Могат да намалят риска от камъни в бъбреците. 

Добави коментар