Най-полезните храни 3

84
Най-полезните храни 3

Които трябва да влязат в менюто ви

Искате да храните децата си здравословно? Вижте списък с най-полезните за здравето храни. Представяме ви третата му част - вижте и първата и втората.

13. Ягоди

Те са не само вкусни, но и много полезни. Съдържат повече витамин С, в сравнение с лимоните. Високото съдържание на желязо повишава имунитета на организма, а някои от техните оцветители и етерични масла задържат образуването на ензими, провокиращи развитието на рак. В ягодите има и много цинк.

14. Моркови

Те възпрепятстват развитието на рака, а съдържащият се в тях бета-каротин влияе благоприятно на състоянието на кожата и зрението. Витамин А се разтваря по-добре в мазнини. Затова е препоръчително салатата от моркови да се подправя с растителна мазнина или сметана, пише woman.bg.

15. Чушки

Те подобряват обмяната на веществата и способстват за намаляване на теглото. Капсаицинът, придаващ лютивината, способства за изработването на стомашен сок и възпрепятства развитието на вредни бактерии в стомаха и червата.

Сладките червени и зелени чушки също трябва да присъстват в менюто. Те съдържат много витамин С, а червените - и оцветяващото вещество лутеолин. Някои изследвания показват, че дори в малки дози, лутеолинът задържа развитието на раковите клетки и предпазва от сърдечно-съдови заболявания и здравословни проблеми, свързани с напредналата възраст.

16. Соя

Тя съдържа много лецитин и витамини от група В, които укрепват нервната система и засилват способността за мислене.

17. Зелен чай

Неговите почти чудодейни свойства са обусловени от съдържанието на катехин - биологично активно вещество, което възпрепятства развитието на атеросклерозата и предпазва от рак на простатата. Зеленият чай е подходящ и за отслабване. Стандартно се препоръчват до 4 чаши дневно.Добави коментар