Най-опасните продукти за преяждане

1263
Най-опасните продукти за преяждане

И това в никакъв случай не са пържолите

Празниците традиционно са време за преяждане. Въодушевени от добрата компания и обилните трапези често си причиняваме стомашни проблеми. Но ако няколко парчета сметанова торта отгоре или допълнителната мазна пържола могат да ни докарат в най-лошия случай възпаление на жлъчката или повръщане, то съществуват продукти, с чиято злоупотреба организмът по-трудно се справя, а излишните количества сериозно увреждат здравето.

В такъв случай умереността не само че не вреди, но и се явява задължително условие за консумация, посочва вестник "Новинар".

МорковиДа, морковите са много полезни и богати на витамини, минерали и влакнини, но употребата им в големи количества може да доведе до предозировка на бета каротин - вещество, което се преобразува във витамин А и на което морковът дължи оранжевия си цвят. Предозировката носи научното име каротинемия и се характеризира с оранжево-жълто оцветяване на кожата, особено в областта на дланите, колената, под ушите и около носа.

От каротинемия най-често страдат малките деца, тъй като морковът е основна съставка на пюретата им. Засегнати обаче са и възрастни хора, които са увлечени по диети на плодови сокове. Разбира се, пигментацията на кожата сама по себе си не е приятна, макар тялото естествено да се изчиства от излишния каротин, като го изхвърля. Някои учени обаче смятат, че паралелно с естетичните последици от преяждане с моркови се наблюдава и по-сериозен риск - от развитие на някои видове рак.

Риба тонПрекаленото увлечение по суши и други ястия, в чийто основен състав влиза рибата тон, води до риск от предозировка с живак. Големите видове риби, които се намират на върха на хранителната верига, могат да доведат до отлагането на производни на живак в мускулите.

За всеки случай е трудно да се определи безопасната норма на употреба на риба тон, която е свързана и с местообитанието на уловените екземпляри. За съжаление живакът в организма води до невралгични проблеми, а лекарите дори препоръчват на бременни и малки деца да не хапват от рибата тон. За разумно количество се приема порция от 200 грама седмично.

КафеМного хора не могат да живеят без кафе, пристрастени са към него и често прекаляват с кофеиновите напитки. Това обаче е опасно, предупреждават учените. 500-600 мг на ден са пределно допустимата норма, смятат специалистите, като уточняват, че в нормална чаша кафе има 200 мг кофеин, а в малко еспресо - 75 мг.

Нежелателните последици от злоупотребата с кафе се свързват с безсъние, гадене, тахикардия, треперене на мускулите, чувство за тревога и главоболие. Известни са и фатални случаи със спиране на сърцето.

Вижте още: Семейство харчи всичките си пари, за да храни 24-килограмово бебе

Чаени гъбиКомбуча - това е екстракт от чаена гъба, който според мнозина върши чудеса. Чаят, който идва от Източна Азия, помага при различни проблеми със здравето. В гъбите се съдържат млечна и глюкуронова киселина, аминокиселини, витамини, антибиотични вещества и други.

Освен като освежаваща напитка комбуча се използва и като лечебно средство. Намира изключително широк диапазон на приложение: от най-малките неразположения до тежки и сериозни здравословни проблеми.

Предозировката обаче може да бъде опасна, смятат специалисти. Комбуча не се препоръчва при диабет, затлъстяване, болна жлъчка, метаболичен синдром и може да има силно токсичен ефект. Затова лекарите препоръчват пределна доза от 2 чаши на ден и то не при непрекъснат прием, а на курсове с почивки.

КарамболаТози тропичен звездовиден плод често се използва за украса на десерти и различни блюда, а вече е достъпен и в нашите магазини. Карамбола идва от остров Цейлон и Молукските острови, а в Индонезия се среща в див вид в горите. В страни като Индия, Южен Китай, Виетнам, Филипините, САЩ (Флорида) звездният плод се среща като култивиран сорт.

Плодовете му са месести, оцветени в различни нюанси на жълтото. Когато се среже напречно, се получава звезда и оттам идва едно от наименованията му starfruit – звезден плод. Интересен е и вкусът на този плод. Той е нещо средно между слива, ябълка и грозде – от много кисел до по-сладък.

Карамбола е вкусен и екзотичен, но не трябва да се прекалява с него, защото може да бъде опасен. Хората, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт като ентероколит, гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, не трябва да прекаляват с консумацията на карамбола, защото така може да предизвикат симптомите на някои от тези заболявания. Също така голямото количество оксалова киселина, което звездният плод съдържа, може да наруши солевия метаболизъм в организма и да доведе до бъбречни проблеми.

ВодаКакто е известно, обезводняването на организма е нещо твърде опасно и може да има летален изход, но прекаленият прием на вода също вреди (разумната доза е до 8 чаши дневно). Когато човек приема прекалено големи количества от напитката, от тялото се "измиват" натрия и калия и се създава електролитен дисбаланс, който води до водна интоксикация.

В най-тежките случаи се наблюдава хипонатриемия, при което натрият в кръвта до такава степен намалява, че се затруднява работата на сърцето, възпаляват се мускулните и нервните окончания, може да се стигне дори до оток в мозъка. Най-голям риск от хипонатриемия съществува при спортистите, привържениците на лечебното гладуване, хората на диети, които се наливат с огромни количества вода, водени от желание да прочистят организма си.

Индийско орехчеЩипка индийско (мускатово) орехче, подправката, която се добавя в сосове и различни блюда, ще ви донесе само повече удоволствия за небцето. Предозировката обаче е опасна, предупреждават специалисти. Ако употребите повече от 20 грама, или една супена лъжичка, можете да станете свидетел на действието на индийското орехче като наркотик и да получите халюциногенен ефект.

Действието след злоупотреба се усеща след 3-8 часа и се свързва с признаци на тревога, страх, мания за преследване, загуба на чувството за реалност и визуални халюцинации. Доза от 20 до 80 грама може да се окаже смъртоносна и подобни случаи са описани в медицинската литература. Затова бъдете внимателни с малките орехчета, категорични са лекари, за да не се налага да тичате за промивка до Бърза помощ.Добави коментар