Най-необичайните прибори за маса

507
Най-необичайните прибори за маса

Лъжица за мустаци?

Целият набор вилици, лъжици и чаши върху една подредена по всички правила маса може да обърка всеки. Но какво бихте казали, ако към тях видите и някой от следните прибори?

Пинцета за рибаКолкото по-прясна е рибата, толкова по-трудно може да бъде почистена от малките кости, без да се нарани крехкото филе и без да се изцапате. С особена популярност пинцетите за риба, изработени от норвежка стомана, се ползват в Япония, където на безукорния вид на сушито и сашимите се придава същото значение, което и на техния вкус и питателност.

Уред за чистене на скаридиЗа някои чистенето на скариди е част от наслаждението от яденето, но повечето предпочитат да плащат за изчистените полуфабрикати от магазина. На помощ отново пристигат японските готвачи с този странен уред, напомнящ обърната ножица, и много полезен за тези, които могат да си купуват морски дарове направо от търговците по азиатските и средиземноморски рибни пазари.

Чук за омариДобрият стар чук, направен най-често от дърво, е поредното помощно средство за борба с десетокраки, костеливи морски дарове. Според кулинарите той върши много по-добра работа от популярните щипци.

Нож за мидиТози нож има две функции - да отвори черупката и да отдели от нея мидата. За първото се налага приборът да е направен от нисковъглеродна стомана, а за второто помага формата му - полузакръглена и издължена в края. Кулинарите съветват много да се внимава, за да не се бърка с триъгълния нож за скариди, тъй като неправилният избор често води до травми.

Нож за маслоТази аристократична приумица, останала до наши дни, също си има особености. В случая не е важно как изглежда ножът, а правилата за употребата му. Той може да има остър връх за много твърдо масло или по-загладен, не трябва да е остър, нито твърде тъп. Що се касае за правилата за ползването му - той служи само и единствено да отрежете парче масло и да го поставите на мястото му. За да намажете филията си ползвайте друг прибор.

Вилица за сладоледКак се яде сладолед - с вилица или лъжица? В наши дни с лъжица, но все още има любители на добрите обноски, които настояват, че с вилица вкусът на сладоледа се усеща с цялата уста, а не само с горното небце. Този сребърен уред е всъщност нещо средно между вилица и лъжица - за функционалност зъбците на тази вилица са закривени и в края се събират като при лъжица.

Вилица за ягодиОще едно наследство от Викторианска Англия, тази вилица е била знак за богатство и социален статус и присъствието й на масата било толкова задължително, колкото и на сребърните лъжички за следобедния чай. Извън това вилицата за ягоди нито улеснява храненето, нито го прави по-вкусно.

Вилица за омариПравилата на добрия тон изискват първо да се отдели месото на омара и да се сложи в отделна чинийка. Това се прави с щипци и с този странен предмет. Заострената част пък се използва за обиране на останалото по черупката. Веднъж извършена тази дейност, в ход влизат най-баналните вилица и нож.

Вилица за охлювиМалката вилица с два и по-рядко три зъба върши чудесна работа за изваждане на месото от завитата на спирала раковина.

Лъжичка за абсентЗа всеки алкохол си има правила за употреба, но абсентът е единственият, за който се ползва лъжица. Работата е там, че в средата на XIX век, в процеса на стремителна демократизация, чист абсент пили основно френските селяни. За да се разграничат, културните хора добавяли захар и вода, обливали ги с абсент, запалвали захарта, докато разтопената смес се стече в чашата. Това нямало как да стане без съответната лъжичка.

Лъжичка за костен мозъкИ двата края на лъжичката имат функционална употреба при храненето. Този прибор се появил в Англия в началото на XVIII в., когато месото било разкош, а костният мозък – деликатес. И до наши дни някои местни деликатеси в Италия и Франция се сервират с такава вилица.

ТронгиПрез 1928 г., когато всяко домакинство имало възможност да притежава пълноценен комплект прибори, се появява думата fingerfood, за да отдели храната, която може да се яде с ръце. Някой явно е видял своя шанс в това изобретение на TV-шопинга, когато предназначението на стоката можело да се покаже и обясни. Всъщност, нещото, което е средно между ръкавица, щипци и клещи, е предназначено за тези, които не искат да си цапат ръцете с храна, за която друг прибор няма.

Лъжичка за кетчупТози сравнително нов прибор представлява лъжичка, дълга 22 см, тъй като стандартната бутилка кетчуп е висока 20 см. С нея маркетолозите от Heinz решили да избавят клиентите от неудобното вадене на кетчуп и сосове от стъклени бутилки, пише profit.bg.

Лъжица за мустациПрез викторианската епоха, когато мустаците били неизменна част от имиджа на всеки мъж, желаещ да вдъхва респект, се появил и този прибор. С него, с лявата ръка, се придържала въпросната растителност, докато с дясната джентълменът храбро се сражавал с чинията. Целта била да се избегнат петна и смешни гледки на изцапани мустаци.Добави коментар