Най-нелепите твърдения за храненето

175
Най-нелепите твърдения за храненето

Преваряването на водата не унищожава всички микроби

Важността на храната – нейният състав, различните комбинации и ограничения са довели до създаването на много правила. За някои от тях обаче всъщност нямат никакво основание, но, предавани от уста на уста или тиражирани от някои медии, те са придобили широка популярност. Ето и някои от най-нелепите:

Когато млякото има син оттетък, нещо с него не е наред.

В действителност е точно обратното - това мляко е най-полезно. В него има нисък процент мазнини и по-малко холестерол. В обезмасленото мляко се съдържа по-малко количество витамин А, но белтъчините са толкова, колкото в другите видове мляко.

В млякото добавят консерванти за удължаване срока на годност.

Това не е така. Тайната е в прилагането на високотемпературни технологии. Млякото буквално за секунди се нагрява до 135 градуса, а след това бързо се охлажда. Вредните бактерии загиват, а витамините остават. Това мляко може да се съхранява отворено в хладилник до 4 дни.За да изчистим водата от микроби, е достатъчно да я преварим.


Това не е вярно. Преваряването на водата не унищожава всички микроби, да не говорим за тежките метали, хербицидите, нитратите, фенола и нефтените продукти. Освен това по стените на чайника след преваряването на водата остават полезните соли на калция и магнезия.

Консервите не са полезни за здравето.

По отношение на месните консерви това е така, но при рибните - не съвсем. При изготвянето на консервите след продължителна термична обработка дори по-едрите кости стават по-меки и могат да се ядат. По този начин се приема повече калций.

Не трябва да се плува след ядене.

Този мит се е появил преди половин век, когато американският Червен кръст е публикувал инструкция за спасяването на живота, в която се твърди, че този, който се хвърля във водата веднага след ядене, е заплашен от спазми в стомаха. Много спортисти днес твърдят, че по време на тренировките плуват на дълги дистанции веднага след ядене.Влюбените губят апетит.

Вилли Пасини, професор по психиатрия и психология в Женевския университет, е решил да провери това твърдение и е провел изследване, което доказва, че апетитът на влюбените не само не изчезва, но дори се увеличава. Само един от четири човека, отличаващи се с по-голяма чувствителност, губи своя апетит заради любовните преживявания.

Деветте най-големи мита за здравословното хранене

Децата могат да бъдат хранени с гъби.

Това не бива да се допуска, защото детският организъм не изработва ферменти, способни да преработват белтъчините, които се съдържат в гъбите. Ето защо сред децата по-често се срещат и натравяния. Токсиколозите отбелязват, че гъбите са не по-малко опасни и за възрастните хора, чийто организъм вече не е в състояние да преработва тежката храна.

Отровата от гъбите може да се отстрани след техното преваряване в продължение на няколко часа.

Това е заблуда - в повечето случаи отровата е термоустойчива.При натравяния с гъби помага алкохолът.

Точно обратното, той задълбочава натравянето.

Хората с мазна коса не трябва да злоупотребяват с мазна храна.


Дори всеки ден да изпивате по цял литър зехтин, това няма да се отрази на структурата на вашата коса.

Суровите продукти са по-полезни отколкото варените.

Това твърдение не е еднозначно. Някои зеленчуци, като патладжаните например, съдържат отровни вещества, които стават безвредни след термична обработка. Освен това суровите продукти не винаги се усвояват пълноценно от стомаха.Марулите са елексир за стройна фигура.

Действително те не съдържат калории, но обикновено не се употребяват в чист вид. А повечето салатни сосове съдържат много мазнини.

Черният дроб е много полезен.

В него има много витамини, минерални соли и протеин, но също голямо количество мазнини и холестерол. Диетолозите смятат, че в черния дроб на рогатите животни се натрупват опасни количества химикали и хормони, попадащи в организма на животното заедно с храната.

Ако храната изглежда и мирише добре, тя може да се яде.

Това не винаги е така. Някои видове бактерии не променят външния вид, мириса или вкуса на продуктите. Затова, ако имате съмнения, по-добре не рискувайте.

Дъските за рязане, направени от дърво, не отговарят на санитарните норми.

Това твърдят най-често производителите на пластмасовите дъски. В действителност разлика няма. Някои биолози дори смятат дървените за по-добри.Кафето влияе отрицателно на бременността.

Доказано е, че кофеинът не влияе на развитието на плода и няма отношение към абортите. Но според последни данни, публикувани в American Journal of Epidemiology, бременните жени трябва да се въздържат от кафето и другите напитки, съдържащи кофеин.

Кафето повишава артериалното налягане.

Това е спорно. Някои данни показват, че 3-4 чашки кафе, равномерно разпределени през деня, ще повишат кръвното налягане, но същият ефект може да има и всяко вълнение или спор.

Лимоните са кисели, защото в тях няма захар, а много витамин С.

В действителност в килограм лимони има повече захар, отколкото в килограм ягоди. А витамин С се съдържа в по-голямо количество в ягодите. Лимоните обикновено се препоръчват, защото те съдържат много други полезни вещества и притежават антимикробни и антисептически свойства. Именно затова те се използват при настинка, грип, ангина, възпалителни заболявания на лигавицата в устната кухина.

Морковите са много полезни за очите.

Те съдържат голямо количество бетакаротин, който се превръща в организма във витамин А и е необходим за ретината на очите. Но в черния дроб например има по-големи запаси на бетакаротин.Добави коментар