Най-мощният имуностимулант

1165
Най-мощният имуностимулант

За меда и пчелните продукти

В сезона на настинките все повече хора посягат към природните продукти. Най-мощното имуностимулиращо средство, оказва се, е медът. У нас пчелните продукти са много и разнообразни.

Вероятно рядко сте чували за мед от лавандула или кориандър, но те по нищо не отстъпват на липовия. Малко известен пчелен продукт е пергата. По една чаена лъжичка сутрин ни дава всички необходими микроелементи.

„Всъщност, това е пчелният прашец, който пчеличките, когато съберат и вкарат в кошера, го натъпкват с крачета в килийките и изплюват от жлезите си ензими. Пергата е полезна при автоимунни заболявания, анемия, сърдечни проблеми, простата, чернодробни проблеми”, обяснява пчеларят Елица Матева.

Прополисът пък е природен антибиотик, припомня bTV. Разрежда се в топла вода или спирт. Пчелният прашец е естествен мултивитамин. Стимулира ума, мускулите и защитните сили.Пчелният прашец се консумира най-добре с кисело мляко - една лъжичка на кофичка и зимата за имунната система е много добре, смята производител от Видинско.

Малко хора знаят, че прашецът и пчелното млечице са дори по-полезни от меда. Забавят стареенето на клетките, стимулират деленето им - храната на боговете, според пчелари.

Прополисов спрей се ползва при хрема и бронхит, емулсия - за пърхут и косопад, а мехлем - за рани и изгаряния. И една природна виагра за мъжете:

„За мъжката сила има една страхотна комбинация, която се прави от 100 грама прашец, една ампула млечице и бурган магарешки бодил, това всичко се смесва и сутрин на гладно по 1 супена лъжица, за нас мъжете може и вечерно време", дава рецептата пчеларят Георги Гочев.

Оказва се, че дори пчелната отрова е полезна - като обезболяващо средство е 80 пъти по-мощна от опиума.

Няколко рецепти с мед вижте тук.Добави коментар