Най-доброто сирене

75
Най-доброто сирене

В света

Холандското сирене Вермеер, произвеждано от компанията "Фрислант Кампина", спечели първото място на международния конкурс в Медисън, САЩ. То измести две швейцарски сирена и прекъсна швейцарското превъзходство, продължило три години.

Конкурсът, който се провежда на две години, привлича повече от 2000 участници от над 20 държави. Журито оценява сирената в 82 категории за вкус, текстура, плътност, цвят.

Победителят във всяка категория продължава в полуфиналите, на които се избират 16 сирена за финала, посочва bTV.Тази година най-многобройни на финала бяха американските и швейцарските производители. Седем финалиста бяха от САЩ, а 5 от Швейцария.

Победителят Вермеер е с "приятен, гладък, чист вкус. Той има приятна плътност и се усеща добре в устата. С много чист вкус", каза дегустаторът Дан Конц. Сиренето е нискомаслено, тип Гауда.

Експертите сравняват деликатесните сирена с вината. И те имат фини вариации на базата на района на произход, годината на производство и използваните техники.

Начинът на оценяване също е сходен. Дегустаторите въртят мостри в устата си, търсят нюансирани характеристики, след това плюят сиренето.Добави коментар