Най-добрият шоколад

71
Най-добрият шоколад

Мая за бира е най-новата съставка на шоколада,

Мая за бира е най-новата съставка на шоколада, произвеждан от белгийска компания. Идеята хрумнала, след като изследователи от университета в Льовен заложили на закваската от вида Saccharomyces cerevisiae, за да произведат "супершоколад" с ненадминати свойства.

Новият вкус се формира, когато лепкавата бяла пулпа, покриваща какаовите зърна, започне да ферментира по време на сушенето. След като бъдат набрани, какаовите зърна се поставят в големи дървени кутии или се разстилат на земята, за да изсъхнат. При този процес по тях избива доста неапетитна бяла пулпа, съдържаща захари, протеини, пектини и малки количества лигнин и хемицелулоза. Микроби от околната среда започват да консумират пулпата чрез ферментация. Разликата в микробите от различните ферми правят и различен вкуса на шоколада.

"Някои микроби произвеждат лоши аромати, които проникват в зърната и влошават след това вкусовите качества на лакомството, изтъква д-р Верстепен, цитиран от вестник "Новинар". Други микроорганизми не консумират изцяло пулпата, което прави зърната трудни за обработка". И именно в този процес се е намесила маята за бира.

Изследователите пробвали 1000 разновидности на Saccharomyces cerevisiae, докато установят кой дава най-добри резултати. Той осигурява най-добър аромат и предотвратява поникването на гъбички по суровината. По този начин производителите си осигуряват най-добрите вкусови качества от всяко отделно зърно какао.Добави коментар