Насекоми вместо месо и риба

67
Насекоми вместо месо и риба

В Япония хапват оси, в Камбоджа тарантули

Експерти от ООН предлагат интересен метод за справяне с хроничното недохранване в световен мащаб, а именно - като се храним с насекоми.

В съобщението си до пресата организацията отбелязва, че "насекомите могат да бъдат отличен източник на белтъчини и витамини. В хлебарките, скакалците и в пеперудите се съдържат също толкова белтъчини, колкото, например, в месото и в рибата. Личинките на много насекоми пък съдържат важни витамини и минерални вещества."

Насекомите са традиционни и деликатесни храни в много държави по света. Доказателство, че насекомите са предпочитана храна не само за хората в Африка и Азия, а и в Европа е сиренето с личинки на мухи, което е деликатес в Сардиния.По-възрастното поколение японци все още обичат да ядат оси и пчели. Едно такова ястие се приготвя от ларвите на пчелите, сварени със соев сос и захар. В Колумбия вместо пуканки в киносалоните се продават женски мравки заедно с яйцата.

Най-популярното ястие в Мексико е гуакамоле със скакалци. Пържените до черно тарантули са разпространено улично ястие в Камбоджа, а във Венецуела препичат целите паяци на въглени, съобщи ТВ7.

Според диетолога Донка Байкова европейците, със своят консерватизъм, ще дадат голям отпор на идеята да се приемат насекоми заради белтъчините и витамините им. Веригите за бързо хранене обаче ще включат тайно насекоми в менюто си и ще наблюдават реакциите - алергични, токсични и стомашно чревни, допълни тя.

Според нея трябва да се внимава изключително с приема на такъв тип храни, тъй като е важно каква термична обработка са минали. Някои от тях може да пренасят болести, които да заразят човешкия организъм.Добави коментар