Наркотик в бг лютеница

77
Наркотик в бг лютеница

Прозвежда се фирма “Идеал продукт” от Перущица,

Индустриалният химикал олеамид е открит в бурканчета лютеница на български производител, съобщи за “24 часа” шефът на асоциация “Активни потребители” Богомил Николов. Веществото е токсично и действало като приспивателно и наркотик. Олеамидът се съдържал в пластмаси и смазки. За първи път се открива в храна, каза и Сергей Иванов, управител на центъра по биология на храните.

Той е провел изследването на 12 марки лютеница, финансирано от “Активни потребители”. Веществото е открито в лютеница на фирма фирма “Идеал продукт” от Перущица, съобщава вестник "Труд". В България няма лаборатория, която може да хване олеамида, трябваха ни 2-3 месеца, докато разберем какво е веществото и това стана в Белгия и Германия, обясни Иванов. Все още е загадка как е попаднало в лютеницата. Едната версия е, че токсичното вещество е “мигрирало” от пластмасови бидони или съдове, в които е държано доматеното пюре.

Съдържанието на олеамид в лютеницата обаче е високо и това едва ли е станало чрез прехвърляне от пластмасата, твърди Иванов. Според шефа на “Активни потребители” Богомил Николов най-вероятно замърсяването на храната с химикала е станало от изтекла смазка от конвейер. Но това е възможно да не се е случило в предприятието у нас и производителят да не носи вина. “Ако трябва да заложа, ще е, че са ползвали доматено пюре от Китай, а там хигиената е на нивото от Средновековието”, каза шефът на “Активни потребители”.

От асоциацията са подали сигнали до Софийска районна прокуратура и Агенцията по безопаствост на храните за наркотичното вещество в лютеницата. Това е станало още преди Коледа, но досега нямало никаква реакция. “Да, имаме такъв сигнал и го проверяваме. Все още не можем да се ангажираме със становище дали изобщо има повод за притеснение”, коментираха от агенцията по храните. Възможно било да става въпрос за междинен продукт от растителна мазнина, а не за изкуствен химикал. “Добре, но дори да допуснем, че може да има растителен произход, то тогава защо олеамида го има само в една партида лютеница, а не и в другите”, коментира Богомил Николов.

Според него обаче не трябва да се прави истерия от случая - никой нямало да умре от замърсяването на продукта с химикала. Изследването на лютениците от “Активни потребители” най-вероятно ще бъде публикувано в петък. За еталон е използвана домашна лютеница, която е сравнявана с бурканчетата от 12-те марки, които са купени предимно от големи търговски вериги. Установено е, че във фабричната има огромно количество въглехидрати - около и над 20% при 12 на сто в домашната.

Причината за това е слагането на много захар, глюкозен сироп и нишесте в индустриалната. Въглехидратите били повече от написаното на етикета при 6 от 12-те изследвани проби. “Захарта зарибява - човек се пристрастява към нея, и най-лошото е, че се слага най-много в лютеница, която се предлага като детска”, каза още Сергей Иванов. Нишестето пък се добавяло за по-добър търговски вид на лютеницата. При 2/3 от пробите е над 5 на сто.Добави коментар