Нарът облекчава менопаузата

28
Нарът облекчава менопаузата

Сокът му е много полезен за жените

Сокът от семките на нара е много популярен сред представителките на нежния пол, които страдат от настъпването на менопаузата.

Учените заявяват, че този продукт съдържа голямо количество полезни вещества и съединения, които се наричат фитоестрогени. Именно те могат да заменят недостигащото количество естроген в организма. Първите клинични изпитания са показали, че жените, консумиращи редовно нар, могат да облекчат симптомите на менопаузата.

Но учените също така предупреждават, че няма никакви конкретни доказателства за ефекта на нара върху облекчаването на болките при дамите. Предходните изследвания в тази област са показали, че соевите добавки, съдържащи също фитоестроген, помагат срещу чести смени на настроенията, заяви доктор Силвина Люис от Университета на Маями.85% от представителките на нежния пол при настъпването на менопаузата започват да страдат от повишена температура, сърцебиене, а също така необоснована тревожност, посочва Нова телевизия.

В проучването са взели участие жени на възраст от 45 до 60 години. При тях са наблюдавани всички горепосочени симптоми, които са възниквали доста често след спиране на менструацията. След като дамите започнали да консумират нар, умората и честата смяна на настроението почти изчезнали. Те са видели значително подобряване на състоянието си.

Експертите смятат, че до голяма степен нещата зависят от хормоналните и психологически промени. Открито е също така, че нарът подобрява качеството на съня, защото повече участнички в експеримента са престанали да се оплакват от безсъние.Добави коментар