На лов за пресни яйца

121
На лов за пресни яйца

Как да различим българските от вносните?

В подготовката за посрещането на един от най-големите християнски празници централно място имат великденските яйца, затова и изискванията ни, когато ги избираме в магазина, са големи.

Д-р Кремена Стоева подчерта пред Нова телевизия, че важното е яйцето да носи съответната маркировка, която означава, че то е произведено във ферма, която е контролирана от ветеринарен лекар. Също така яйцата трябва да бъдат чисти и със здрави черупки.

В морето от стока на пазара обаче често не разпознаваме българските от вносните яйца. Единственият начин да го направим е като се ориентираме по маркировката, поставена върху яйцето. Българските яйца са с маркировка "БГ".

Ако не сме сигурни дали яйцата, които сме купили, са пресни, винаги може да прибегнем и до народните методи. Яйцето се потапя в чаша вода и сол. Ако потъне на дъното, значи е прясно, ако излезе на повърхността, значи е престояло повече от 27 дни.

Специалистите напомнят, че колкото и да са вкусни домашните яйца, при тях винаги съществува известен риск. И все пак вкусът им винаги е предпочитан.Добави коментар