Морковени сокове и пюрета

83
Морковени сокове и пюрета

Защо и от кой месец?

Чудете се с каква вкусотия да зарадвате детето си? Искате не само да е вкусно, но и здравословно? Когато става дума за малки лакомници, вариантите не са многобройни. Но решение винаги има. Днешният ни избор пада на морковените сокоре и пюрета.

Защо са полезни?

Морковът е шампион сред зеленчуците по съдържание на бетакаротин. Чрез него организмът ни произвежда витамин А, отговарящ за здравето на кожата и зрението на детето. Морковът е богат на витамин С: той нормализира обмяната на векествата и повишава устойчивостта на тялото срещу инфекциите.

За храната и дъгата

В морковените ястия се съдържа голямо количество желязо.Този минерал е съставна част, участваща в процесите на кръвотворене. В моркова откриваме и калий - той регулира обмяната на вода и сол в тялото, осигурява на мускулите развитие и укрепва работата на сърдечната система.

Как да направим избор?В наши дни в морковите в магазина съществува голям риск да са пълни с нитрати. Да отличите по външния вид добрите моркови е невъзможно. Поради тази причина винаги обработвайте морковите - варете ги, печете ги, задушавайте ги.

Кога можете да въведете моркова в менюто на бебето?

Морковът е алерген, затова е желателно да го направите част от менюто на детето, след като то навърши поне 5-6 месеца. Още на закуска можете да му давате няколко капки морковен сок и да проследите за реакции. Ако няма проява на алергия, можете да увеличавате дозата с всеки изминал ден.Добави коментар