Мобилните телефони не предизвикват рак

566
Мобилните телефони не предизвикват рак

Твърденията за връзка между облъчването и рака са неоснователн

Американски учени от Националната програма за токсикология отрекоха твърденията, че мобилните телефони облъчват и предизвикват рак. Изследването е по поръчка на Американското сдружение за качество на храните и лекарствата. Самото проучване е продължило две години и в него участвали мишки, които били подложени на деветчасово облъчване много по-силно от това, което предизвикват мобилните телефони.

Резултатите показали, че не се потвърждава широко разпространеното мнение за връзка между облъчването и развитието на рак или подобни заболявания.

"Дори и при често ежедневно използване на мобилни телефони не се забелязва увеличение на вече диагностицираните мозъчни тумори. Твърденията за връзка между облъчването и рака са неоснователни. Не виждаме по-голям риск за развитие на онкологични заболявания при хората", се казва в заключението на сдружението.

В същото време учените забелязали малко по-голяма вероятност от различни сърдечни заболявания при мъжките мишки, участвали в експерименталното проучване, съобщава БГНЕС

Добави коментар