Много кафе = глаукома

92
Много кафе = глаукома

Ако пиете по повече от три чаши дневно

Пиенето на повече от три чаши кафе дневно увеличава опасността от загуба на зрението и слепота, установиха американски учени.

Дори приемането на умерени количества от напитката може да доведе до глаукома, която унищожава очите, показва изследването. Учените препоръчват на любителите на кафето да намалят количествата, за да се предпазят от заболяването.

Изследователите от Бостън смятат, че съставки в кафето увеличават налягането в очната ябълка, причинявайки нарушаващото зрението заболяване, известно като ексфолиативна глаукома. Те обаче не са установили никаква връзка между болестта и други продукти, съдържащи кофеин, като чай, кока-кола или шоколад.

Предишно изследване установи, че скандинавците имат най-висок процент на заболеваемост от ексфолиативна глаукома в света. Те също са и най-големите потребители на кофеиново кафе.

В новото изследване участвали над 120 000 души от Великобритания и САЩ, които били над 40-годишна възраст и не страдали от глаукома, съобщи БГНЕС.

Те трябвало да отговорят колко кафе пият на ден. Оказало се, че хората, които пиели над три чаши дневно, увеличават опасността от развиване на глаукома спрямо въздържателите. Жените с роднини, които страдат от глаукома, също са изложени на по-висок риск.Добави коментар