Млякото

127
Млякото

И различните му приложения

Млякото, безспорно, е един от най-разпространените хранителни продукти, който хората употребяват повече от 8 хилядолетия. Въпреки това обаче мнозина не знаят точно какво влияние оказва той на човешкия организъм.

За красота

Лекарите в Древността са ценели високо целебните и чудодейни свойства на млякото. Хипократ го е използвал за лечението на различни болести. Авицена е смятал, че хората, които редовно пият мляко, остават по-дълго млади. Жените са го използвали да подхранват кожата, лицето и косата си, като особено популярни са били процедурите с млечна суроватка.

Днес научно е доказано, че една капка мляко съдържа около милион малки “балончета” мазнини, които са богати на витамини, ненаситени мастни киселини и лецитин. Всички те наистина спомагат за подхранването на кожата – много по-добре от различните сложни химични формули на кремовете.

Затова специалистите препоръчват, за да остане лицето ви гладко и красиво, редовно да го миете с мляко – особено през периода есен – пролет, когато кожата най-често страда от недостиг на подхранващи вещества. Съветът е млякото да се разрежда с вода в пропорция 1:1.За лечение

По много места топлото мляко с мед, изпито преди лягане, се смята за най-доброто лекарство срещу безсънието. А коктейлът от горещо мляко, краве масло и сода е прекрасно средство срещу настинка – дразненето в гърлото преминава за 2-3 дни.

Млякото е незаменимо и при натравяне с тежки метали, киселини и алкални съединения - вероятно някои ще си спомнят, че преди време във вредните производства на работещите се раздаваше безплатно мляко.За диети

На тези, които искат да отслабнат, ще им помогнат разтоварващите дни, в което се употребяват само млечни продукти. Според американски диетолози, ако млякото имаше пазарния дял на кока-колата, в САЩ нямаше да има толкова много хора с наднормено тегло. В народната медицина млякото отдавна се е утвърдило като доказан начин за намаляване на големия корем.

Днес в магазините натурално мляко практически липсва – то задължително съдържа консерванти и стабилизатори (което не го прави вредно!). В този смисъл поговорката “Който има крава, пие мляко” остава актуална, но с различен подтекст, пише zdrave.bg.Добави коментар