Млякото - полезна или вредна храна

89
Млякото - полезна или вредна храна

Някои хора смятат, че млякото е много полезен хранителен продукт. Други - че след определена възраст не е добре да се приема

Някои хора смятат, че млякото е много полезен хранителен продукт. Други - че след определена възраст не е добре да се приема. Според тях прясното мляко е храна за телета, а не за хора. И противно на традиционните вярвания, то не подмладява, а състарява и дори е главен виновник за атеросклерозата, защото мазнините в млякото се натрупват по стените на артериите.

Въпреки това за мнозина млякото си остава един от най-ценните хранителни продукти. То съдържа всички вещества, необходими за нормалното функциониране на организма – пълноценни белтъчини, липиди, въглехидрати, витамини и неорганични соли, посочва Дарик радио.

Млякото е богат източник на калций и витамин D – необходими за изграждането и здравината на скелета, фосфор, витамин A , които подпомагащи умствената дейност и зрението, магнезий, калий, натрий и витамини от група B – незаменими за функционирането на сърдечно-съдовата и нервната система, витамини C и E.

Първоначалното предназначение на млякото се състои в осигуряване на растежа и развитието на новородения организъм, който не е неприспособен да възприема други хранителни продукти.

Млякото е отлично средство за запазване на младостта и красотата. Любителите на мляко се радват на гладка и стегната кожа, стройна фигура и здрави зъби. Нервната им система е уравновесена, а сънят им по-качествен.Добави коментар