Млечните продукти полезни, но в ограничени количества

138
Млечните продукти полезни, но в ограничени количества

Във ферментиралите млечни продукти има много полезни вещества и такива продукти трябва да присъстват в диетата, но с тях не трябва да се злоупотребява

Някои определени видове хранителни продукти могат да причинят зависимост, - не само психологична, но и биохимична. Повечето хора са склонни да се пристрастят към захарта, което се изразява в повишена консумация на сладкиши. "Можете много трудно да се отървете от тази "сладка" зависимост, защото мозъкът обича обикновена, проста и лесно достъпна енергия, - точно такава, каквато има в сладкото“, обяснява диетологът д-р Дария Савелиева.

Според диетолога повечето хора са склонни да се пристрастят към захарта и сладкото, но това съвсем не е краят. Млечните продукти също могат да доведат до пристрастяване. Затова е хубаво да се консумират с мярка, съветва д-р Савелиева.

"Моето мнение е, че млечните продукти са добри само в лечебни дози. Причината за ограничението е, че млечните храни съдържат т.нар. лактоза, и това ги прави много пристрастяващи. "Когато животното храни малките си, млякото трябва да има много лек успокояващ ефект върху него. За това има опиати, наречени казоморфини - те успокояват, отпускат “, обясни спортният диетолог.

Много хора консумират млечни продукти през нощта - това е проява на такъв ефект, смята експертът, цитирана от БГНЕС. Тя уточни, че във ферментиралите млечни продукти има много полезни вещества и такива продукти трябва да присъстват в диетата, но с тях не трябва да се злоупотребява.

Добави коментар