Млечните продукти менте

43
Млечните продукти менте

Поне 60% от продаваните на пазара не са от мляко

60% от млечните продукти на българския пазар са менте. В тях са вложени растителни мазнини, желатин и други заместители на млякото, твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите.

По данни на бизнеса, българският пазар е залят с фалшиви продукти. Те изобилстват от всичко друго, но не и от сурово мляко. В същото време е отчетен бум във вноса на сухо мляко и растителни мазнини, отчитат от земеделското министерство.

През последните три-четири години количествата внесено палмово масло са се увеличили чувствително. Още по-сериозна е ситуацията при сухото мляко - ръстът е в пъти, до над 27 хил. тона през 2011 г.Заместителите на млякото позволяват ниска цена за хората, обясняват от бранша. Междувременно голяма част от българските животновъди са изправени пред фалит заради ниската изкупна цена и слабото търсене на суровина.

От аграрното ведомство затягат контрола, обезпокоени от кризата в млечният бранш. Слага се край на смесеното производство и производителят ще трябва да избира между растителни мазнини и истински продукти, съобщи bTV.

Статистиката показва, че кризата не се е отразила на цените за крайния потребител, като засега се задържат на едно и също ниво.Добави коментар