Млечната супа

10121
Млечната супа

Ето и няколко рецепти

Супата е важна част от всекидневното меню на детето. Тя е вкусна, хранителна и лесна за смилане. Тези доводи обаче нямат никаква стойност за малкото ви съкровище, ако е решило, че не харесва супа.

Ако всекидневната битка с мъника вече ви изтощава и изнервя, значи е време да вкарате като оръжие млечната супа. Не само защото болшинството деца я харесват, а и защото е с високи хранителни качества.

За приготвянето й не се изисква кой знае какво кулинарно умение. Имайте предвид обаче, че ако използвате адаптирано мляко, не бива да го варите. Повечето видове адаптирани млека горчат след подобна топлинна обработка.

Ето и няколко рецепти:

Млечна супа с грис
Продукти: Грис (който можете да замените с орис или фиде) 5 г, мляко 50 г, вода 50 г, масло 3 г.
Начин на приготвяне: Кьм врящото разредено с вода мляко се прибавя бавно гриса. Посолява се и се вари до омекване. След свалянето от огьня се прибавя маслото.

Млечна супа със зеленчуци
Продукти: Карфиол 15 г, зеле 10 г, грах 5 г, моркови 5 г, масло 3 г, прясно мляко 50 г.
Начин на приготвяне: Нарязаните на кубчета моркови и изчистеният грах, карфиолът и нарязаното на ивици зеле се варят в подсолена вода, докато омекнат. Прибавят се картофите, нарязани на кубчета. Малко преди да се свали супата от огъня, се налива горещото мляко и се посолява на вкус. Накрая се прибавя и маслото.

Млечна супа със сирене
Продукти: Мляко 50 г, ориз 3 г, сирене 10 г, масло 3 г, яйце 1/7.
Начин на приготвяне: Оризът се вари в солена вода. Като омекнe, се прибавя горещото мляко. Застройва се с разбитото яйце, след което се вари още 10 минути. Преди свалянето от огъня се прибавя настърганото на едро ренде сирене. В горещата супа се прибавя и маслото.

Млечна супа с тиква и грис
Продукти: Мляко 350 мл, тиква 100 г, грис 25 г, захар 15 г, масло 10 г , вода 100 мл.
Начин на приготвяне: Почистената и нарязана на малки парчета тиква се задушава с вода до омекване, след което се пасира. Във врящото мляко се пуска на тънка струя грисът. Вари се десетина минути, прибавя се тиквеното пюре и захарта. Преди поднасяне на супата се поставя маслото.

Млечна супа с домати
Продукти: Мляко 250 мл, 400 г добре узрели домати, 15 г натрошено фиде, 10 г масло, магданоз.
Начин на приготвяне: Доматите се измиват, обелват, нарязват и се варят във вода десетина минути до омекване, след което се пасират. Към получената смес се прибавят фидето и млякото. Супата се оставя да ври до сваряване на фидето. Преди поднасянето й се прибавят маслото и нарязаният на ситно магданоз. По желание може да се прибави и малко натрошено сирене.
 Коментари

Коментар: 4
1zqjmb'"(){}:/1zqjmb;9

Коментар: 3

1zqjmb'"(){}:/1zqjmb;9

Коментар: 2
Коментар: 1

  • 1

Добави коментар