Митовете за доматите - верни или грешни

206
Митовете за доматите - верни или грешни

Какви тайни крият червените зеленчуци

В момента доматите са "хитът на сезона". Похапваме ги постоянно, защото просто не можем да им устоим. Какви тайни обаче крият доматите? Трябва ли, когато ни кажат "обели домата и го изчисти от семките", наистина да го направим? Узряват ли по-бързо с "главата надолу"? И по-малките домати наистина ли са по-вкусни от големите?

Ако отговорите на тези въпроси ви вълнуват и искате да разберете нещо повече за любимите ви домати, продължете да четете, за да видите кои митове ще разбие и кои не kulinar.bg.

Никога не дръжте доматите в хладилник

ВЯРНО

Доматите притежават текстура, която е абсолютно неподходяща за съхранение в хладилник. Ако го направите, те не само ще изгубят добрата си визия, а и прекрасния си вкус. Предлагаме ви да ги подредите в красив панер, който да не е изложен на директна слънчева светлина, вместо да ги съсипете в хладилника.Доматите продължават да зреят, след като са откъснати от градината

ВЯРНО

Доматите продължават да зреят няколко дни, след като сте ги откъснали от градината. Някои хора дори смятат, че развиват и по-добър вкус. Но имайте предвид, че никакъв брой дни няма да спаси ужасно зелените домати, закупени от супермаркета. Тук става въпрос за истински, не толкова червени, доматки.

Доматите узряват по-бързо с "главата надолу"

ГРЕШНО

Няма наука, която да доказва, че това твърдение е вярно. Някои казват, че узрелите домати се съхраняват по-добре, когато са с дръжките надолу, но това не е доказано по никакъв начин. Единственото предимство е, че не се нараняват, когато се поставят един върху друг.

Вижте също: Тези 5 зеленчука причиняват странни неща на тялото ви

Семената на доматите са горчиви и трябва да ги изхвърлите

ГРЕШНО

Някъде в Италия може и да има баби, които не подкрепят това твърдение, но семената в действителност не са никаква пречка. Това твърдение е наистина погрешно и не е доказано с нито един факт. Ако рецептата изисква премахване на семената от доматите, то най-вероятно е заради текстурни причини, а не защото са горчиви.

По-малките домати имат по-добър вкус


ГРЕШНО

Това, което определя големината на доматите, е количеството вода, което са "изпили" по време на отглеждането си. По-рядко поливаните домати израстват по-дребни. Това е единствената разлика между тях и по-големите домати. Всъщност има много безвкусни малки домати и доста вкусни големи.Добави коментар