Минимални прагове за качеството на храните?

76
Минимални прагове за качеството на храните?

Експерти смятат, че ниските цени се отразяват върху качеството им

Да се въведат минимални прагове за качеството на храните в големите търговски вериги у нас. За това се споразумяха представители на веригите и земеделският министър Мирослав Найденов, предаде БНТ. През последните месеци веригите привличат клиенти, предлагайки изключително ниски цени на някои стоки, което според експертите при всички случаи се отразява върху качеството им.

Земеделското министерство не обявява война на търговските вериги, но настоява в тях да се продават само храни с гарантирана безопасност и добро качество. Затова още от утре експерти от Агенцията по храните и представители на веригите ще започнат разработката на т.н. прагове за качество.

Търговските вериги отказаха да отговорят днес изнудват ли българските производители за ниски цени. След дълго конфузно мълчание все пак заявиха, че българите сами търсели нискобюджетни храни и те били длъжни да ги осигурят. Затова и тези продукти заемали голям дял от предлаганите стоки във веригите.

На срещата не е бил обсъждан въпросът за разкрития наскоро от Комисията за защита на конкурензията картел между най-големите търговски вериги у нас по отношение на ценовата им политика. Те отказаха да коментират дали ще предявят писмени възражения към комисията.Добави коментар