Месото

259
Месото

Какви са ползите от различните видове месо?

Агнешко месо

Това месо съдържа лецетин, заради което е много полезно като профилактично средство срещу диабет. Освен това допринася за нормалната обмяна на веществата и стимулира панкреаса. Високото съдържание на флуор е гаранция срещу появата на кариеси, а калият, магнезият и натрият са в помощ на нормална сърдечна дейност.

Съдържа още полезни вещества, като желязо и йод. Все пак не бива да присъства много често в менюто на децата, защото има повишено съдържание на мазнини, които не са полезни за организма. Те особено трудно се усвояват в горещите дни.

Заешко месо

Месото на домашния заек е най-хранителното и най-лесно усвоимото. Бедно е на мазнини - то е по-диетично от пилешкото. Съдържа фосфор, калий, натрий, витамин В, както и на желязо, цинк и селен. А сред месата е рекордьор по съдържание на витамин Е.

Пилешко месо

Консумацията му укрепва организма и стимулира нервната система заради високото съдържание на протеини. Освен че е диетично мсо, пилешкото съдържа и много полезни вещества, като витамините от групата В, А, D и Е, а също и желязо и фосфор. Полезно е за децата заради наситените мастни киселини. Не забравяйте обаче, че е възможно да предизвика алергична реакция. Това е заради хистамина, който съдържа. Затова внимавайте със захранването на детето.

Свинско месо

Основното правило при консумирането на свинско месо е то да е с възможно по-малко мазнини и не в голямо количество. Не е най-подходящата храна за лятото, защото при усвояването му от организма се отделя топлина. Това месо съдържа витамин В12, цинк, магнезий и селен. Не е препоръчително за трапезата ви, ако имате екзема или пък заболяване на черния дроб.

Телешко месо


Заради високото съдържание на желязо е особено препоръчително за децата. Много подходящо за хора с анемия. Освен това се усвоява лесно от организма. Богато е на белтъчини, затова се препоръчва при по-големи физически натоварвания, за възстановяване след наранявания или изгаряния.Коментари

Коментар: 1

Странно, чел съм, че честа консумация на заешко месо води до авитаминоза и това му е единственият недостатък.


  • 1

Добави коментар