Менюто на децата поскъпва

78
Менюто на децата поскъпва

Проверяват качеството на храната

“Държавата иска децата да се хранят здравословно", каза министър председателят Бойко Борисов след среща с родителски организации във връзка с храненето в детските градини и училищата. Той е разпоредил на министрите на земеделието и хранитe Мирослав Найденов и на здравеопазването Стефан Константинов да изработят обща наредба за менюто на децата, хранени в училищата, за продуктите, качеството и контрола на продуктите.

Експертите са започнали да работят заедно с родителските организации, пише в съобщението и месец общата наредба трябва да бъде готова. “В нея трябва да бъде заложено, че ако на децата се дава сирене, категорично то да бъде от мляко, а не от палмово масло или други примеси", посочи за пример министър-председателят.

Министър на земеделието и храните Мирослав Найденов уточни, че децата в момента не ядат най-качествената храна и негово задължение е да им я осигури, “защото те са богатството на нашата страна”.

Министерството на земеделието е направило калкулация за новата разценка на менюто за децата, което сега струва 1,80 лв., че ще се вдигне със 7-8%, което е 1,90-1,95 лв., което пък прави на месец оскъпяване на менюто от около 1-2 лв.

Българска агенция по безопасност на храните започва масирани проверки на кухненските блокове в детски ясли, градини и обекти за хранене на деца на територията на начални училища в цялата цялата страна.

Ще бъдат проверявани доставените и приготвените храни, плодове, зеленчуци и напитки, с цел уточняване на придружаващи документи, правилно етикетиране, качество и годност, правилно съхранение, разделно съхранение, спазване на сроковете на съхранение. При установяване на несъответствие ще бъдат предприети действия, съгласно действащото законодателство.

Масираните проверки ще продължат до 14 октомври.Добави коментар